• Moș Crăciun este o transfigurare a magilor care i-au adus daruri lui Iisus.
  • În România, legenda vorbește despre un cioban demonic care o alungă pe Fecioara Maria.
  • Legenda spune că soția lui Crăciun o ajută pe Fecioara Maria, iar Iisus se naște în ieslea lor.
  • Minunea nașterii lui Iisus îl convertește pe ciobanul Crăciun la creștinism.
  • Sintagma „moș” înseamnă „întemeietor”, „ziditor”, „începător”.

Știai că strămoșul lui Moș Crăciun este un sfânt turc, care a trăit pe plajele Antaliei?

Sfântul Nicolae din Myra e considerat prima sursa de inspirație pentru Moș Crăciun, undeva în secolul al IV-lea.


Abia in secolul al XIII-lea, în două cărți scrise în Islanda „Poetic Edda” și „Prose Edda”, Moș Crăciun este asemănat cu Odin, un zeu germanic zburând pe un cal cu opt picioare, numit Sleipnir, și care putea călători distanțe lungi. De aici comparația cu cei 8 reni ai Moșului.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Cum a mai fost strigat Moș Crăciun?

Denumirea de Santa Claus apare abia în 1809, într-o satiră a lui Washington Irving. În Noua Zeelanda i se spunea Sinterklaas și era îmbrăcat cu haine bisericești. Se urca pe acoperișurile caselor, trimițând cadouri prin horn. În Marea Britanie, „Father Christmas” se aude prima data în secolul al 17-lea, personajul fiind un bărbat grăsuț, cu barbă, îmbrăcat într-o haină lungă, verde și guler de blană. Imaginea lui se regăsește și în „fantoma Crăciunului prezent” din cartea „A Christmas Carol”, scrisă de Charles Dickens.

Christkindlein a devenit popular în Europa în secolul 19. Aducea cadouri în secret copiilor, având ca ajutor un pitic numit Pelznickel. Scriitorul Clement Clarke Moore îl prezintă ca pe un personaj simpatic, dolofan și zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni. Poemul lui e publicat în ziarul Sentinel din New York pe 23 septembrie 1823 și devine cunoscut în toată lumea.

În 1860, Thomas Nast publica în Harper’s Illustrated Weekly un desen al lui Moș Crăciun îmbrăcat într-un costum roșu cu nasturi negri și cu o curea din piele. Tot el este cel care promovează, în 1885, ideea că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord.

În 1931, Moș Crăciun devine imaginea unei campanii publicitare a Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom este cel care i-a conturat o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roșu și o atitudine tolerantă. Compania folosește aceeași imagine a lui Moș Crăciun din acel moment până în prezent.

Moș Crăciun în România

În România, Romulus Vulcănescu este cel care aduce prima legendă a personajului în atenția publicului. Vorbește despre un cioban-zeu-moș, transfigurat în mitul unui cioban demonic, care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soția lui Crăciun o primește într-ascuns și-l moșește pe Iisus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile.

Fecioara Maria face o minune și i le lipește la loc. Minunea îl convertește pe Crăciun la creștinism (religie care nu apăruse încă). De bucurie că nevasta lui a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug de cioate de brad în curtea lui, in jurul caruia joacă hora și împarte daruri.

Citește și