• Succesul unui film sau al unei cărți poate fi prezis.
  • Succesul poate fi prezis prin numărul răsturnărilor de situație.
  • Cercetatorii de la Harvard au studiat peste 30.000 de povești.

Succesul unui film sau a unei cărți poate fi prezis.

Cercetatorii de la Harvard au descoperit formula magică. Succesul unei povești poate fi prezis prin numărul și intensitatea răsturnărilor de situație – adică momente când soarta personajelor se schimbă dramatic.

Cercetătorii au analizat peste 30.000 de povești din patru domenii: filme, emisiuni TV, romane și campanii de strângere de fonduri. Succesul poveștilor a fost măsurat diferit în funcție de domeniu: note pe IMDb pentru filme și emisiuni TV, numărul de descărcări pentru romane și atingerea obiectivului financiar pentru campanii. De exemplu, filmele cu cele mai multe răsturnări de situație au avut o creștere a ratingului IMDb cu până la 1,4 stele.

Recomandări

TACE... DAR ȘI PACE!
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”
SUA AJUTĂ UCRAINA
HEZBOLLAH VIZEAZĂ MOSSAD
CUM SCHIMBĂM EDUCAȚIA?
AM PIERDUT ȘI TRENUL ĂSTA

Printre scriitorii pasionați de „plot twist” se numără George Martin, Agatha Christie sau J. K. Rowling, autoarea romanelor Harry Potter. Regizori precum  Hitchcock, Tarantino sau Christopher Nolan s-au remarcat din acest punct de vedere.

Poate cea mai memorabilă schimbare de situație este cea din filmul Star Wars – Empire Strikes Back din 1980 în care Darth Vader încheie filmul cu replica „Luke, I am your father!”

Citește și