• Ucraina a primit din partea publicului 439 de puncte, cumulând 631 de puncte.
  • Publicul a oferit 53 de puncte României, care a cumulat în competiție 65 de puncte.
  • La finalul piesei interpretate în concursul Eurovision 2022, trupa Kalush Orchestra din Ucraina a făcut o pledoarie pentru orașul Mariupol.

Trupa ucraineană de rap Kalush, care a interpretat melodia Stefania, a câştigat ediţia concursului muzical Eurovision 2022, organizat la  Torino, Italia. Ucraina a primit din partea publicului 439 de puncte.

La finalul piesei interpretate în concursul Eurovision 2022, trupa Kalush Orchestra a făcut o pledoarie pentru orașul Mariupol și pentru salvarea celor de la uzina siderurgică Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA

Evenimentul a marcat primul eveniment cultural major la care ucrainenii au luat parte de la invadarea Rusiei în februarie, iar mulți dintre cei prezenți au fluturat steagul național ucrainean albastru și galben în timpul serii. Piesa Stefania, cântată în ucraineană, este un omagiu adus mamei solistului Oleg Psyuk, care încă locuiește în orașul Kalush, din vestul țării, de la care trupa își trage numele.

Kalush Orchestra s-a format în 2019. Inițial, din trupă făceau parte fondatorul și rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenciuk și dansatorul Vlad Kurocika. Didenciuk este, de asemenea, membru al trupei electro-folk Go_A, care a mai reprezentat Ucraina la Eurovision.

La evenimentul de la Torino au avut loc mai multe dintre spectacolele elaborate și pline de atmosferă care au devenit marca Eurovision. O piesă norvegiană a duo-ului electro Subwoolfer a avertizat asupra animalelor înfometate, în timp ce Konstrakta din Serbia a meditat asupra secretului părului lui Meghan, Ducesa de Sussex. Dar fanii s-au mobilizat pentru Ucraina, iar trupa a primit unul dintre cele mai puternice urale ale serii când a urcat pe scenă.