• Dacă autoritățile nu iau măsuri clare, marile festivaluri cel puțin, vor fi anulate pentru al doilea an consecutiv
  • Organizatorii au nevoie de foarte mult timp să pregătească un astfel de eveniment
  • Autoritățile ar putea să îi ajute pe organizatori dacă le-ar da o dată clară de la care vor avea voie să organizeze evenimente

Organizatorii de evenimente, din toată lumea, nu doar de la noi, au fost destul de clari la începutul anului: Fără ca autoritățile să ia niște măsuri clare și să-i asigure că vor avea voie să facă evenimente de mari dimensiuni în aer liber în această vară, marile festivaluri cel puțin, vor fi anulate pentru al doilea an consecutiv.

De ce? Ei au nevoie de foarte mult timp să pregătească un astfel de eveniment. Cu artiștii se vorbește cu un an înainte. Producția unui astfel de eveniment implică foarte mulți actori și costuri foarte mari: trebuie închiriat spațiul din timp, trebuie să angajezi mii de oameni care să se ocupe de producție, de sunet, de băutură, mâncare, de siguranță. Pe toți oamenii ăștia nu îi poți anunța cu două săptămâni înainte că vrei să faci festival. Totul se pregătește și se PLĂTEȘTE din timp. Și nimeni nu e dispus să riște, fără o plasă de salvare. Iar varianta de festival la 30% din capacitate nu e financiar fezabilă.

Din păcate vedem că marile festivaluri de afară, Glastonbury de exemplu, au început deja să anunțe contramandarea. La Glastonbury merg anual peste 170.000 de spectatori și e al doilea an consecutiv când nu se ține. Pierderile sunt uriașe, costul unui astfel de festival depășește 12 milioane de lire.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Autoritățile ar putea să îi ajute pe organizatori dacă le-ar da o dată clară de la care vor avea voie să organizeze evenimente, să le spună exact care ar fi capacitatea maximă permisă și ce măsuri ar trebui să ia în contextul pandemiei. Ceea ce, sigur, e aproape imposibil. Nu ai cum să prevezi exact ce turnură vor lua lucrurile în ceea ce privește pandemia, cum va evolua numărul de cazuri și dacă epidemia va fi ținută sub control la vară.

Organizatorii însă vin cu o serie de propuneri, ne tot spun de ele de câteva luni: intri la concert doar dacă pe lângă bilet prezinți și certificatul de vaccinare sau testul COVID negativ. Și testele rapide, făcute la intrare, ar putea fi o soluție, știm deja că varianta asta a fost deja testată în mai multe țări. E așteptat un răspuns de sus, dacă, cu aceste măsuri, avem voie să ține festivaluri. Dacă nu, mai așteptăm, încă un an cel puțin.