• Mickey Mouse, imaginea Disney, este, fără îndoială, unul dintre cele mai ușor de recunoscut simboluri culturale ale Americii.
  • În bine sau în rău, el a fost folosit pentru a ridica moralul în timpul războaielor, ca propagandă culturală
  • Disney a interzis unui pietrar să sculpteze Winnie the Pooh pe piatra funerară a unui copil, în baza legii drepturilor de autor.

Versiunea inițială a unuia dintre cele mai îndrăgite personaje de animație nu va mai fi deținută de Disney. Astfel, publicul va putea folosi imaginea simpaticului șoricel din filmul Steamboat Willie, o producție din anul 1928. Cu toate acestea, varianta modernă a lui Mickey va rămâne cap de afiș pentru multe alte proiecte marca Walt Disney, scrie City AM.

Mickey Mouse, imaginea Disney, este, fără îndoială, unul dintre cele mai ușor de recunoscut simboluri culturale ale Americii. În bine sau în rău, el a fost folosit pentru a ridica moralul în timpul războaielor, ca propagandă culturală și pentru a înduioșa multe figuri politice (aproape fiecare președinte american începând cu Harry Truman s-a întâlnit personal cu Mickey Mouse, cu excepția lui Lyndon Johnson).

Eliberarea sa din purgatoriul drepturilor de autor în domeniul public, la 1 ianuarie, este cea mai așteptată intrare în [domeniu] până acum”, potrivit lui Jennifer Jenkins, director al Duke Center for the Study of the Public Domain, care scrie o notă anuală despre diferitele opere care intră în domeniul public.

Recomandări

ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP

Din punct de vedere legal, aceasta înseamnă că oricine poate copia și reproduce versiunea din 1928 a lui Mickey Mouse fără permisiunea cunoscutei companii Disney, vigilentă în materie de drepturi de autor.

În 2007, Disney a interzis unui pietrar să sculpteze Winnie the Pooh pe piatra funerară a unui copil, în baza legii drepturilor de autor. De asemenea, au obligat o școală primară din California să plătească 250 de dolari pentru o proiecție neautorizată a filmului The Lion King în 2020, pentru care Bob Igor a fost nevoit să își ceară scuze pe X.

În 1989, Disney a dat în judecată Oscarurile pentru o proiecție neautorizată a filmului Albă ca Zăpada. Operele care au intrat în domeniul public al SUA trebuiau să fie lansate inițial în 1984, dar lobby-ul – în special din partea Disney și a moștenirii lui George Gershwin – a reușit să împingă această dată mai întâi până în 2004, iar apoi până în 2024.

Citește și