• Rusia continuă să lovească în mod repetat instalațiile energetice din Ucraina, lăsând deseori țara în pene de curent prelungite.
  • Apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare 24 din cele 27 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia în noaptea de 5 spre 6 iulie, inclusiv deasupra regiunii Sumy.
  •  Ucraina rămâne vulnerabilă în fața acestor atacuri asupra infrastructurii energetice, care afectează grav populația civilă.

Un atac rusesc asupra unei instalații electrice din Ucraina a lăsat 100.000 de persoane fără curent electric în regiunea Sumy din nord-vestul țării, conform BBC.

Lucrările sunt în curs de desfășurare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, a declarat operatorul rețelei naționale Ukrenergo, în urma atacurilor, care au provocat opriri de urgență pentru consumatorii din orașul și regiunea Sumy, care se învecinează cu Rusia.

Nu au fost raportate victime sau pagube în afară de instalația energetică, relatează Reuters.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Rusia continuă să lovească instalațiile energetice din Ucraina, scufundând deseori țara în pene de curent prelungite, oamenii suportând condiții de vară sufocante fără apă curentă, aer condiționat sau echipamente medicale vitale.

Numai în ultimele trei luni, Ucraina a pierdut nouă gigawați din capacitatea de generare, potrivit companiei naționale de energie Ukrenergo, pierzându-și toate centralele termice din cauza acțiunilor inamice și văzând toate siturile hidroelectrice avariate de drone sau rachete.

Potrivit operatorului rețelei naționale, această capacitate este suficientă pentru a alimenta cu energie toate Țările de Jos în timpul orelor de vârf de consum și mai mult de o treime din capacitatea pe care o avea Ucraina înainte de invazia la scară largă a Rusiei, care a început în februarie 2022.

Polonia a redirecționat surplusul de energie electrică către Ucraina pentru a o ajuta să facă față loviturilor rusești, dar Ukrenego a programat întreruperi ale furnizării de energie electrică pe tot parcursul zilei în întreaga țară, deoarece producția internă și importurile de energie electrică nu au putut acoperi deficitul.

Maria Tsaturian de la Ukrenergo a declarat că este conștientă de faptul că o mulțime de furie este îndreptată împotriva companiei sale pentru că taie electricitatea atât de des, pentru atât de mult timp și pentru atât de mulți clienți. Dar, spune ea, nu există altă opțiune.

„Suntem în război. Sectorul energetic este unul dintre obiectivele teroriștilor ruși. Și este evident de ce: toată viața noastră, toată civilizația noastră, este construită pe electricitate”, spune ea. „Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”.

Între timp, apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 27 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia în noaptea de 5 spre 6 iulie, a raportat Comandamentul Forțelor Aeriene pe Telegram.

Dronele au fost interceptate deasupra unor zone care includ regiunea Sumy, folosind bruiaj electronic și apărare antiaeriană, a precizat acesta.

Citește și