• Președinți, Prim-miniștri, Regi, Prinți și Prințese își reprezintă țările la Jocurile Olimpice, pe lângă delegații.
  • Comitetul Olimpic a organizat aseară un dineu pentru 500 de persoane la Luvru.
  • Cina a fost pregătită de cel mai celebru dintre bucătarii cu stele Michelin: Alain Ducas.
  • Macron a reunit la Elysée 50 dintre cei mai mari miliardari ai lumii, de la Musk și Arnault la chinezii de la TikTok sau Ali Baba.

Aproximativ o sută de șefi de stat și de guvern sunt așteptați să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, care are loc pe Sena, în această seară. Lista completă nu a fost comunicată din cauza unor posibile schimbări de ultim moment. Dar am aflat deja câte ceva, mai ales că aseară a avut loc un mare banchet la Luvru, organizat de Comitetul Olimpic și de președinția Republicii.

Ce nume se știu dintre cei 100 de lideri care se presupune că vor fi la Jocurile Olimpice?

Puțin și Xi Jinping nu vor fi prezenți, se pare că nici Zelenski. Dar China vă fi reprezentată de vicepreședintele Han Zheng. Noul premier britanic Keir Starmer, care dorește să întărească legăturile cu Franța, participă la parada fluvială. 500.000 de bilete pentru Jocurile Olimpice au fost vândute în Marea Britanie. Regalitatea britanică vă fi reprezentată de Anne, sora lui Charles al III-lea.

Prințul Albert de Monaco, a sosit luni pentru a participa la reuniunea CIO. La ceremonie este așteptat și Regele Spaniei Filip al VI-lea. Danemarca va fi reprezentată de cuplul regal Frederik X și Regina Maria, precum și Prințesa Benedikte, mătușa octogenară a suveranului. Vor fi prezenți și Regele Filip al Belgiei și soția sa Mathilde.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Îi vom vedea pe cancelarul german Olaf Scholz, Președintele italian Sergio Mattarella, pe omologul său finlandez Alexander Stubb și pe Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. Președintele Isaac Herzog este prezent pentru Israel iar Autoritatea Palestiniană vă fi reprezentată de Jibril Rajoub. Este prezent și Presedintele României, Klaus Iohannis.

Jill Biden a sosit încă de ieri și a vizitat deja Satul Olimpic unde s-a întâlnit cu delegația americană iar  Douglas Emhoff, soțul Kamalei Harris, aflată acum în cursa pentru Casa Albă, va participa la ceremonia de închidere.

Președintele brazilian Lula i-a încredințat soției sale Rosangela reprezentarea națională, spre deosebire de Președintele argentinian Javier Milei și omologul său columbian Gustavo Petro, care și-au confirmat sosirea. Participarea Președintelui turc Recep Tayyip Erdogan este incertă, la fel ca și cea a Premierului indian Narendra Modi.

Cum a decurs dineul organizat aseară la Luvru?

Imaginile sunt destul de spectaculoase. Cuplurile prezidențiale sau regale au pozat pe covorul roșu, ca la festivalul de la Cannes iar masa de ceremonie a fost organizată sub Piramida de sticlă a Palatului.

Emmanuel Macron a deschis seara cu un discurs, evident, după care a făcut un tur de mese unde a fost servita o cină pregătită de un chef cu multe stele, desigur – Alain Ducas. A fost un dineu sub înaltă supraveghere, pentru că 300 de ofițeri ai serviciului de protecție a personalităților au fost mobilizați cu aceasta ocazie.

Franța este prima destinație pentru investiții în Europa iar ultimele evoluții politice, cu o stângă anticapitalistă pe picior de război care ar putea îngrijora patronatele. Emmanuel Macron a folosit așadar Jocurile Olimpice pentru a reuni marii investitori, de la Elon Musk sau Bernard Arnault la patronii Accor, Sodexo, Carrefour, Orange ,Coca Cola , AirBNB sau Uber.

Dar printre cei 50 de invitați s-au numărat și chinezii de la Alibaba și TikTok. Președintele va avea treabă pâna peste cap pentru a-i asigura că următorul guvern vă menține o politică pro-business.

Citește și