• 192 de oameni au murit pe loc și două mii au fost răniți în urma exploziei
  • Printre victime se numără și 16 români
  • Emilia Mavru avea 22 de ani când atentatul de la Madrid a avut loc
  • Spania se află în alertă antiteroristă de gradul 4 din 26 iunie 2015

Au trecut 17 ani de la cele patru atacuri simultane care au omorât sute de oameni și au rănit alte câteva mii.

Dezastrul a avut loc după ce teroriștii au detonat 10 bombe în dimineața zilei de 11 martie 2004, în Madrid.

Martoră la întreaga scenă a fost Emilia Mavru. În momentul exploziei, Emilia şi-a pierdut cunoştinţa. A stat șase zile în comă indusă şi abia după o lună și jumătate a ieşit din spital.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Recuperarea a durat mult. În primele două luni nu a putut să meargă.

Eu am nouă operaţii chirurgicale. Toate în decurs de trei ani. La fiecare șase luni eu intram iar în sala de operaţii, pentru a mă opera, pentru a mă reface.”, a mărturisit aceasta.

Emilia a avut nevoie de nouă operaţii iar statul i-a oferit o decoraţie în calitate de victimă a terorismului şi cetăţenia spaniolă. Acum lucrează în administraţia publică şi are o viaţă normală.

Eu mă consider norocoasă pentru că eu nu am văzut absolut nimic şi, la ora actuală, cunosc persoane şi am cunoscut prin tratamentele psihologice, la psiholog şi la reuniuni… Eu am cunoscut persoane care nu au absolut nimic fizic, dar psihic sunt destul de rău.”, a mai adăugat Emilia.

Bilanțul atentatului este sumbru – 192 de persoane au murit pe loc și două mii au fost rănite. Bombele erau ascunse în rucsaci care au fost lăsați în patru trenuri pline cu oameni care mergeau la muncă.

Cel mai grav atentat din Europa

Atentatele din 11 martie 2004 au curmat viaţa a 192 de persoane, dintre care 16 erau de naţionalitate română.

Atacurile de la Madrid reprezintă cel mai grav atentat din Europa. 192 de oameni au murit pe loc și două mii au fost răniți după ce teroriștii au detonat 10 bombe în dimineața zilei de 11 martie 2004.

Bombele erau ascunse în rucsaci care au fost lăsați în patru trenuri pline cu oameni care mergeau la muncă. Explozibilul a fost detonat cu ajutorul unor telefoane mobile.

Primele informații după atentate indicau o posibilă implicare a organizației teroriste basce ETA, dar ipoteza a fost anulată imediat de serviciile de informații care au depistat o celula Al Qaeda formată din mai mulți extremiști islamiști.

Aceștia plănuiseră să provoace un adevărat carnagiu în statia de tren Atocha, unul din nodurile de transport ale Madridului, unde au explodat șapte dintre bombe. Celelalte trei au fost detonate înainte de destinație din cauza întârzierii trenurilor.

La trei săptămâni după atentate mai mulți membri ai celulei au murit în orasul Leganes. S-au aruncat în aer după ce au fost încercuiți de forțele speciale spaniole, ucigand și un agent antitero.

Ultima victima a murit după 10 ani de comă. Amintirea morților din trenurile de la Madrid este respectată şi astăzi, iar parcul Retiro are o pădure de măslini în cinstea victimelor.

Omagiu adus victimelor actacului terorist din Madrid, Spania.

Spania, în alertă antiteroristă de gradul patru

Spania se află în alertă antiteroristă de gradul patru din 26 iunie 2015, iar ultimele atacuri s-au produs acum patru ani la Barcelona.

Un terorist al Daesh a intrat cu o dubă în mulţimea de trecători de pe bulevardul Las Ramblas şi a ucis 16 oameni.

Forţele spaniole de securitate au arestat apoape 400 de suspecţi în ultimii 8 ani, în peste 200 de operaţiuni, derulate în special în regiunea Barcelonei.

Spania a inclus auto îndoctrinarea jihadistă în codul penal din 2015, permițând astfel agenților să poată face arestari pe baza postărilor pro-islamiste de pe rețelele sociale și să depisteze din timp cazurile de „home grown terrorists” – atacatori auto-radicalizați.