• Un atac rusesc asupra unei facilități educaționale militare din centrul Ucrainei a ucis 51 de persoane și a rănit peste 200.
  • Două rachete balistice au lovit facilitățile din Poltava și un spital din apropiere.
  • Prima doamnă Zelenska a descris atacul ca o tragedie pentru întreaga Ucraină
  • Președintele Zelenski a cerut partenerilor mai multe sisteme de apărare aeriană și rachete pentru a opri terorismul.

Un atac rusesc asupra unei facilități educaționale militare din centrul Ucrainei a dus la moartea a 51 de persoane și la rănirea a peste 200, conform biroului procurorului general al Ucrainei, fiind unul dintre cele mai mortale atacuri de la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei în februarie 2022, scrie CNN.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că, potrivit informațiilor preliminare, două rachete balistice au lovit facilitățile din orașul Poltava și un spital din apropiere.

Zelenski a reiterat necesitatea sistemelor de apărare aeriană și a rachetelor în Ucraina, cerând ajutorul celor care pot opri acest terorism.

Recomandări

ROMÂNIA, LOVITĂ DE PLOI
ISRAELUL VREA RĂZBOI CU LIBANUL
PUTIN VREA VICTORIA
BUCUREȘTI ATRAGE TALENTE
OPENAI SE DESCHIDE MAI MULT
HAI LA ARENA ELEVILOR!

Filip Pronin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, a anunțat pe Telegram numărul actualizat al victimelor, menționând că echipele de salvare continuă să caute printre dărâmături, iar autoritățile cred că până la 18 persoane ar putea fi sub ruine. Cel puțin 10 clădiri rezidențiale au fost avariate la instituția educațională militară.

Moscova nu a comentat atacul, dar un blogger militar rus cunoscut, Vladimir Rogov, a raportat că Rusia a lovit o școală militară din Poltava.

Zelenski a reiterat apelul său către aliații occidentali ai Ucrainei de a furniza mai multe sisteme de apărare aeriană și de a ridica restricțiile privind utilizarea armelor lor pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că racheta „a atins ținta într-un timp foarte scurt, iar oamenii au fost loviți în timp ce încercau să ajungă în adăpostul antiaerian”.

Kuleba a subliniat că singura modalitate de a intercepta rachetele era prin utilizarea sistemului Patriot sau a unui sistem de apărare aeriană SAMP/T, menționând că Ucraina a primit câteva sisteme Patriot din Statele Unite și Germania, dar numărul acestora este insuficient.

Kuleba a adăugat că nu știe câte tragedii mai trebuie să aibă loc pentru ca toate promisiunile să fie îndeplinite și pentru ca noi angajamente să fie asumate.

Autoritățile locale au declarat marți o „zi teribilă pentru Poltava” și au instituit trei zile de doliu, fără a oferi detalii suplimentare, din „motive de securitate”.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a descris atacul ca o „tragedie teribilă pentru întreaga Ucraină”, în timp ce aliații occidentali au condamnat amploarea atacului rusesc.

Citește și