• Auschwitz a fost eliberat de trupele sovietice pe 27 ianuarie 1945.
  • 1.1 milioane de oameni au fost uciși la Auschwitz dintre care 80% erau evrei.
  • Auscwitz se aflî în orășelul Oswiecim și este la 300 de kilometri de granița cu Ucraina.

Supraviețuitorii lagărului de concentrare Auschwitz s-au adunat joi pentru aniversarea a 78 de ani de la eliberare. În timpul ocupației naziste, 1.1 milioane de oameni și-au pierdut viața în lagăr, marea majoritate dintre ei, evrei. În zilele noastre Auschwitz, cu sârma ghimpată, crematoriile și camerele sale de gaz, este un simbol al răului absolut.

Amplasat la doar 300 de kilometri de Ucraina, supraviețuitorii Holocaustului nu mai văd trupele rusești ca niște eliberatori. Îi văd ca niște asupritori care provoacă crime ce le aduc aminte de tragediile din cel de-al doilea război mondial. Asta spune Bogdan, un supraviețuitor de la Auschwitz.

„Am fost șocat când am văzut o imagine cu o fetiță ținându-si mamica de mână și strângând un urseluț de pluș în cealaltă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Am tresărit pentru că acum 80 de ani când eram în vagon, în drum spre Auschwitz, o fetiță stătea lângă mine. O fetiță care-și strângea în brațe ursulețul de plus.” , spune Bogdan Bartnikowki.

Stefania s-a născut la Auschwitz în Noiembrie 1944, cu trei luni înainte de eliberarea lagărului. Era atât de mică când s-a născut încât naziștii nu aveau unde să-i tatueze numărul de identificare. Și i l-au tatuat pe coapsă. Este un miracol că a supraviețuit. Însă mesajul pe care ea l-a avut la comemorare, a spus tot ceea ce trebuia spus despre război și despre conflictul dintre oameni.

Nu mai vrem război. Nu mai vrem fascism. Fascismul aduce moarte, genocid, crime și rezultă în pierderea decenței umane. Ideologiile acestei lumi sunt atât de perfide încât dacă crezi în ele cu adevărat, istoria se va repeta. Rămâneți vigilenți și nu-i lăsați să vă cucerească cu vorbele lor.” afirmă Ștefania Wernik.

În România, sub conducerea mareșalului Ion Antonescu, la noi în țară se estimează că între 280.000 și 380.000 de evrei au fost uciși de către forțele statului.