• Evan Gershkovich riscă 20 de ani de închisoare.
  • Procurorii ruși îl acuză pe jurnalistul WSJ că a spionat pentru CIA.
  • Gershkovich ar fi colectat informații secrete despre o fabrică de tancuri vitală din Rusia.

Evan Gershkovich, primul jurnalist american arestat pe acuzații de spionaj în Rusia de la Războiul Rece încoace, a apărut miercuri în fața instanței, ras în cap, într-o cușcă de sticlă, scrie CNN.

Mai târziu, miercuri, familia lui Gershkovich a spus că ultimele 15 luni au fost extraordinar de dureroase.

„Suntem profund dezamăgiți că va trebui să îndurăm în continuare și alte încercări ale Rusiei de a-l discredita și de a încerca să-l portretizeze în feluri de nerecunoscut pentru oricine care-l cunoaște. Evan este un jurnalist, iar jurnalismul nu este o infracțiune”, a spus familia sa într-o declarație.

Recomandări

NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!
UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
CUM ARATĂ ROBOTUL CU PIELE DE OM
BIDEN PROMITE SĂ CONTINUE LUPTA

Gershkovich, acuzat de spionaj pentru CIA

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în timp ce-și practica meseria pentru Wall Street Journal, în echipa căreia s-a alăturat în ianuarie 2022, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă în Ucraina. În timp ce multe agenții de presă și-au retras reporterii din Rusia, Gershkovich a rămas, acoperind subiectele de război și cum schimbă acesta viața în interiorul Rusiei.

Gershkovich a fost arestat pe teren în Yekaterinburg, în martie 2023, fiind acuzat mai târziu că spiona pentru CIA. Gershkovich, guvernul SUA și WSJ au negat cu vehemență acuzațiile îndreptate împotriva lui.

SUA luptă pentru eliberarea sa

În doar două săptămâni de când a fost arestat în martie 2023, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat drept „deținut pe nedrept” și a cerut eliberarea sa imediată.

Presa a avut voie să stea foarte puțin în sala de judecată – aproximativ 15 minute – înainte ca audierea să înceapă miercuri la ora 11:00 a.m., ora locală.

În timpul recursurilor făcute împotriva detenției preventive, Gershkovich a făcut mai multe semne în formă de inimioară, pentru prietenii, familia și susținătorii săi.

Astăzi, Gershkovich a stat cu brațele încrucișate, arătând sănătos și calm, zâmbind ocazional și făcându-le cu mâna reporterilor.

Reporterii nu vor avea voie în sala de judecată în timpul procesului propriu-zis, care ar putea dura luni de zile.

Dacă va fi condamnat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare. După terminarea primei audieri în cursul după-amiezii de miercuri, oficialii instanței au spus că procesul va continua pe 13 august, potrivit agenției de presă de stat din Rusia, TASS.

Procurorii ruși au spus că „la ordinul CIA” și folosind „metode conspiraționiste”, Gershkovich „colecta informații secrete” despre o fabrică de tancuri din Rusia. Autoritățile ruse nu au publicat dovezi care să sprijine acuzațiile.

Citește și