• Oficial, decesul lui Navalnîi a fost atribuit unor cauze naturale.
  • Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat în iulie că acest caz „nu are un caracter penal”.
  • Cu toate acestea, conținutul documentelor aflate în posesia The Insider demonstrează că autoritățile ruse au eliminat în mod constant referirile la simptomele de care suferea Navalnîi.
  • Simptomele descrise de Varapaev sunt în concordanță cu cele care ar fi fost de așteptat dacă Navalnîi ar fi fost otrăvit.

The Insider a obținut acces la sute de documente oficiale referitoare la moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi în colonia penală Polar Wolf din nordul îndepărtat al Rusiei, la 16 februarie 2024. Oficial, decesul lui Navalnîi a fost atribuit unor cauze naturale, iar Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat în iulie că acest caz „nu are un caracter penal”. Cu toate acestea, conținutul documentelor aflate în posesia The Insider demonstrează că autoritățile ruse au eliminat în mod constant referirile la simptomele de care suferea Navalnîi – simptome care nu se potriveau cu cauza oficială de deces a statului rus. După cum confirmă experții medicali, aceste simptome indică în mod clar că Navalnîi a fost otrăvit.

„La 16.02.2024, condamnatul A.A. Navalnîi a simțit o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timp ce se afla în curtea de exerciții nr. 2 a EPKT [unitate de cazare unificată de tip celulă], despre care a informat ofițerul de serviciu al instituției, care l-a scos pe acesta din curtea de exerciții în incinta secției nr. 4 a EPKT Acolo, condamnatul A.A. Navalnîi s-a întins pe podea și a început să se plângă de o durere ascuțită în zona abdominală; a început ejecția reflexă a conținutului stomacului, a avut convulsii și și-a pierdut cunoștința, fapt care a fost raportat imediat personalului medical al instituției corecționale.”

Simptomele descrise de Varapaev sunt în concordanță cu cele care ar fi fost de așteptat dacă Navalnîi ar fi fost otrăvit. Cu toate acestea, într-o versiune ulterioară (și finală) a aceleiași decizii, toate mențiunile privind durerile abdominale, vărsăturile și convulsiile au fost eliminate.

Recomandări

NOUL ȘEF HEZBOLLAH
TAIWANUL, ÎN STARE DE ALERTĂ
CUM TE AFECTEAZĂ VREMEA
CUM AR FI MURIT NAVALNÎI
POGACAR E CAMPION
ATACURI ASUPRA RUSIEI

The Insider are la dispoziție un alt document important – un inventar al „obiectelor confiscate” luate de la locul morții lui Navalnîi. Lista include „mostre de vomă”, despre care documentul indică faptul că au fost prezentate pentru examinare. Cu toate acestea, nici faptul examinării și nici vărsăturile lui nu au fost niciodată raportate oficial.

Citește și