• Românii din străinătate îi vor alege pe cei patru deputați și doi senatori care îi vor reprezenta în Parlament
  • Alegerile parlamentare din diaspora au loc pe parcursul a două zile: sâmbătă și duminică, în intervalul orar 07.00-21.00
  • România a deschis 748 de secții de votare în străinătate.
  • Vezi cea mai apropiată secție de vot aici.
  • În Italia, Franța și Spania ai nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a te deplasa la vot.
  • 14.000 de voturi, 40% din cele prin corespondență, trimise din diaspora, au fost pierdute
  • 21.329 de români au votat în străinătate, prin corespondență, până la această oră
  • Sunt 740.00 de români care au domiciul în diaspora
  • Rezultatele exit-poll-urilor la alegerile parlamentare pot fi consultate aici

ACTUALIZARE 17:00 A doua zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 a început și în secțiile de votare din SUA și Canada.

„A doua zi a votării în străinătate decurge în condiții bune”, au declarat cei de la MAE într-un comunicat de presă.

La ora 17.00, ora României, s-au deschis secțiile de votare organizate în vestul SUA (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland și Seattle) și al Canadei (Vancouver).

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

ACTUALIZARE 14.00 După numărarea opțiunilor din Noua Zeelanda, USR PLUS obține cele mai voturi

După numărarea voturilor exprimate în Noua Zeelandă, situația stă în felul următor, în cazul Camerei Deputaților:

  • USR PLUS – 54 de voturi
  • PNL – 17 voturi
  • PMP – 6 voturi
  • PSD – 6 voturi
  • AUR – 2 voturi
  • Pro România – 1 vot
  • Partidul Ecologist Român – 1 vot

În ceea ce privește alagerile în cazul Senatului, centralizarea din Noua Zeelandă indică:

  • USR PLUS- 58 voturi
  • PNL- 14 voturi
  • PSD – 7 voturi
  • PMP – 5 voturi
  • Ștefan Voloșeniuc – 4 voturi
  • AUR – 2 voturi
  • Partidul Ecologist Român – 1 vot

ACTUALIZARE 13.00: Peste 140.000 de români au votat în diaspora

Peste 140.000 din cei 740.000 de români cu drept de vot din străinătate au participat la alegerile parlamentare 2020.

ACTUALIZARE 12.00: Peste 116.000 de români au votat

Sunt 21.329 de votanți pe liste de corespondență și peste 96.000 pe liste suplimentare.

În Italia au votat peste 20.000 de români cu drept de vot, în Spania, peste 12.000. În Germania au fost prezenți la urne peste 10.000 de români, iar în Marea Britanie numărul acestora s-a aflat în jurul cifrei de 9.000.

ACTUALIZARE 10.45: S-a încheiat votarea în Noua Zeelandă

A doua zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 s-a încheiat în Auckland, Noua Zeelandă. Potrivit fusului orar, următoarele secții care se vor închide sunt cele din Australia.

MAE anunță că procesul de votare la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 5 și 6 decembrie 2020 s-a încheiat la secția de votare din Auckland. La secția din Noua Zeelandă desfășurarea procesului electoral s-a desfășurat fără probleme și fără prelungirea votării.

La ora 12.00, ora României, se vor închide și secțiile de votare din Canberra, Melbourne și Sydney.

ACTUALIZARE 10:00: Peste 97.000 de români au votat în diaspora

Sunt 75.697 de votanți pe liste suplimentare și 21.329, prin corespondență, arată datele centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Votarea este în curs de desfășurare în 694 secții, din Asia, Europa și Africa. Românnii votează în Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Republica Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord și Senegal, conform MAE.

ACTUALIZARE 9:00 – S-au deschis secţiile de votare din Marea Britanie, vestul Spaniei şi Portugalia 

La ora 9.00, ora României, a început a doua zi a votării în străinătate și în secțiile de votare organizate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Islanda, Portugalia, Senegal, vestul Spaniei și Irlanda.

ACTUALIZARE 08.20: Prima zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 s-a încheiat

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților s-a încheiat în toate cele 748 de secții de votare, odată cu închiderea ultimelor secții de pe Coasta de Vest a SUA și Canadei la ora 7.00, ora României. Votul în prima zi a votării a decurs în condiții bune, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

ACTUALIZARE 08.00: Spania are cele mai multe secții de votare din diaspora. 

Potrivit datelor transmise de corespondentul Aleph News în Spania, în această țară au votat 9.136 de români.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!

ACTUALIZARE 07.00: 87.780 de români din străinătate au votat până la această oră

Pe liste suplimentare au fost 66.451 de oameni, iar prin corespondanță au votat 21.329 de români.

Cele mai multe secţii sunt deschise în Spania (140), Italia (137), Germania (61), Marea Britanie (50), Franţa (47, plus una la Monaco), Statele Unite (36), Republica Moldova (30), Belgia (19), Austria (17), Irlanda (16).

La ora 7.00, ora României, a început deja a doua zi a votării în străinătate în 118 secții de votare din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina și Zimbabwe.

ACTUALIZARE 22.21 Finalul primei zile de vot în străinătate: Peste 85.000 de români din diaspora au votat la alegerile parlamentare 2020

Peste 85.000 de români din diaspora au votat la alegerile parlamentare 2020. Prezența se poate compara cu cea de acum patru ani, însă numărul d evoturi trimise prin corespondență este mai mare, conform datelor centralizate de Prezență.Roaep.

Până la ora 22:00, ora României, au fost înregistrate 85.700 de voturi din diaspora. Cei mai mulți români de peste hotare au votat în Italia (peste 12.000), Republica Moldova (aproximativ 11.000), Spania (9.100).

Din totalul de 85.700 de voturi, 21.000 au fost prin corespondență.

ACTUALIZARE 22.02 Lista secțiilor de votare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Lista secțiilor de votare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost actualizată.

ACTUALIZARE 22.01 MAE a actualizat harta secțiilor de vot din străinătate după ce un român din Londra s-a plâns pe Facebook că secția de vot era închisă

Ministerul Afacerilor Externe a actualizat harta interactivă a secțiilor de vot din străinătate. La Londra au schimbat secțiile.

Sursa Foto: MAE

ACTUALIZARE 21.05 84.483 de români au votat în străinătate, prin corespondență, până la această oră

Până la această oră, 84.483 de români au votat prin corespondență în străinătate, conform site-ului care centralizează prezența la vot.

ACTUALIZARE 19.00 Prima zi de votare s-a încheiat în Australia și China.

Alegerile parlamentare se desfășoară fără probleme la secțiile de votare din străinătate, anunță Ministerul de Externe din România. Prima zi de votare s-a încheiat în țările din Asia și în Australia, iar în SUA și Canada procesul electoral este în plină desfășurare.

În străinătate secțiile de votare sunt deschise două zile. Deja prima zi a votării s-a încheiat în 19 secții de votare din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam și Kazahstan.

ACTUALIZARE 17.00. La ora 17.00, ora României, s-au deschis secţiile de votare din vestul SUA și Canada, anunţă MAE.

Prima zi a votării în străinătate decurge în condiții foarte bune, la ora 17.00, ora României, deschizându-se și secțiile de votare organizate în vestul SUA (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland și Seattle) și Canadei (Vancouver).

La această oră prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în 19 secții de votare din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam și Kazahstan.

Prima zi a votării continuă în 729 de secții de votare.

ACTUALIZARE 14.30. 40% din voturile prin corespondență nu au ajuns la București

Peste 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență trimise către românii din străinătate nu au ajuns la București, informează Libertatea. Singura șansă ca să voteze e să meargă la cea mai apropiată secție, a spus pentru sursa citată, Constantin Mitulețu, președintele AEP, pentru că „procesul de înregistrarea a voturilor prin corespondență s-a încheiat pe 3 decembrie”.

„Primim mii de sesizări din partea românilor din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondență nu a ajuns la AEP. Ei și-au înțeles îndatorirea civică de a vota și au făcut-o în condiții de siguranță folosind votul prin corespondență. Acum li se spune că au făcut-o degeaba.

AEP ne spune că aproape jumătate din voturile prin corespondență au fost pierdute. Nu ne interesează un joc de pasare a responsabilității între AEP și Poșta Română, vrem un răspuns clar pe care aceste două instituții le datorează cetățenilor români.

Numirile politice în companii și instituții ale statului afectează performanța acestora și azi se vede încă o dată nevoia de profesionalizare pe toate paliererele statului.

Cerem Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe și Biroului Electoral Central să ia urgent toate măsurile de informare publică pentru ca cetățenii al căror vot nu a ajuns la AEP să știe și să găsească soluții să voteze fizic.
Îi rugăm pe toți românii din diaspora să își verifice mailul pentru a ști dacă trebuie să voteze fizic”, se arată într-un mesaj al Uniunii Salvați România.

ACTUALIZARE 13:00. A cam bătut vântul prin secțiile de vot din diaspora, deschise deja pentru votul pentru parlamentare. Până la această oră s-au înregistrat 2.474 de voturi în Spania.

Lipsa aglomerației nu e neapărat semn rău. Românii din străinătate au timp două zile să meargă la urne.
Ba unii dintre ei chiar s-au înscris pentru vot prin corespondență.
Și să nu uităm că sunt și restricții de circulație în multe țări europene.

La alegerile parlamentare din 2016 au votat 106.038 de români în diaspora
39.568 de voturi exprimate până acum în străinătate

ACTUALIZARE ORA 09:00. La ora 9.00 – ora României – votul este în desfăşurare în 695 secţii de votare, din Asia, Europa şi Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Indonezia, Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal).

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie 2020.

Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot.

De asemenea, MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţie utilizarea ambelor zile, 5 şi 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări.

Totodată, MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfăşurării votului la secţiile de votare din străinătate sunt: purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să acopere şi nasul şi gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea în localul de vot; păstrarea unei distanţe de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi alegători şi membrii secţiei de votare, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a se intra în secţia de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalţi participanţi la procesul electoral.

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. 

Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu. 

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 08:00. S-au deschis urnele și în țările din Europa Occidentală, în Italia, Spania, Franța, Germania, acolo unde se află comunități importante de români și unde au fost suplimentate semnificativ secțiile de vot față de alegerile parlamentare din 2016.


Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, secţia Auckland fiind prima care s-a deschis, iar secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver) fiind ultimele care se vor închide (luni, 7 decembrie, ora 7.00, ora României).

Primii români care au ieșit la vot sunt cei cu domiciliul sau reședința în Noua Zeelandă. De la 20.00, în Auckland, s-a deschis secția de vot. De la ora 22.00, ora României, s-au şi secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din Brisbane (ora 23.00, ora României).

Prima zi a votării în străinătate a continuat cu deschiderea secţiilor de votare organizate în Seoul şi Tokyo (ora 24.00, ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1.00, ora României).

Cei mai mulți români din diaspora vor vota în țările UE.

Ministrul de Externe reamintește care sunt țările în care există restricții
și în care ai nevoie de un act suplimentar pentru a te deplasa la vot.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „În Italia există o declarație pe proprie răspundere care poate fi utilizată pentru a motiva deplasarea la procesul electoral, în Franța, de asemenea ambasada a realizat un model de adeverință pentru cetățenii români care se deplasează la secțiile de vot care include și o declarație pe proprie răspundere cu privier la scopul deplasării.

În Spania de asemenea un model similar de declarație care poate fi prezentat împreună cu un document de identitate românesc.

Votul în străinătate are loc pe 5 și 6 decembrie. România a deschis 748 de secții de votare, iar cele mai mult sunt în Spania și Italia.

Dacă vrei să vezi cea mai apropiată secție de vot, intră pe harta interactivă creată de Ministerul de Externe.

Pentru orice alte întrebări despre votul în străinătate poți suna la linia verde care va funcționa non-stop în următoarele două zile.