• Regina Elisabeta a II-a a condus Marea Britanie în cei peste 70 de ani prin numeroase evenimente majore.
  • Regina a devenit monarh la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său pe 6 februarie 1952.
  • Încoronarea ei a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953.

Elisabeta a II-a s-a aflat pe tronul Marii Britanii timp de peste 70 de ani, fiind devansată doar de Ludovic al XIV-lea al Franţei, care a devenit rege la vârsta de patru ani. Domnia lui Ludovic al XIV-lea, de 72 de ani şi 110 zile, a fost între 1643 şi 1715. Regina a devenit monarh la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său pe 6 februarie 1952.

ULTIMA APARIȚIE

Ultima ei apariție publică a fost marți, când regina, zâmbind și ținând în mână un baston, a salutat-o pe Liz Truss, noul prim-ministru al Marii Britanii, în salonul de la Balmoral. Truss a fost al 15-lea prim-ministru britanic care a avut o audiență la regină la preluarea mandatului, o dovadă a longevității Elisabetei, care a servit pentru mulți britanici ca un far de stabilitate în mijlocul instabilității politice, a crizei economice, a tulburărilor sociale și a războiului.

Starea de sănătate în declin a reginei a fost o sursă de îngrijorare timp de ani de zile, forțând-o să anuleze multe apariții publice. Infectarea cu COVID-19 în februarie a lăsat-o epuizată, a spus ea, iar în timpul sărbătoririi Jubileului de Platină din iunie, care a marcat cei 70 de ani pe tron, a apărut la balconul Palatului Buckingham pentru a urmări o paradă, dar a sărit peste majoritatea celorlalte festivități.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

CINE A FOST REGINA ELISABETA

Elizabeth a fost fiica cea mare a prinţului Albert, duce de York, şi a soţiei sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Fiind copilul unui fiu mai mic al regelui George al V-lea, tânăra Elisabeta a avut puţine şanse de a accede la tron până când unchiul ei, Eduard al VIII-lea (ulterior duce de Windsor), a abdicat în favoarea tatălui ei, la 11 decembrie 1936, moment în care tatăl ei a devenit regele George al VI-lea, iar ea a devenit moştenitoare prezumtivă.

În vara anului 1951, starea de sănătate a Regelui George al VI-lea s-a înrăutăţit, iar Prinţesa Elisabeta l-a reprezentat la diverse evenimente. La 7 octombrie, ea şi soţul ei au pornit într-un turneu de mare succes în Canada şi SUA. După Crăciunul din Anglia, ea şi ducele au plecat în ianuarie 1952 pentru un turneu în Australia şi Noua Zeelandă, dar pe drum, la Sagana, Kenya, au primit vestea morţii regelui, la 6 februarie 1952. Elisabeta, acum regină, a zburat imediat înapoi în Anglia. Primele trei luni ale domniei sale, perioada de doliu deplin pentru tatăl ei, au fost petrecute într-o izolare relativă. Dar în vară, după ce s-a mutat de la Clarence House la Palatul Buckingham, şi-a asumat îndatoririle şi a efectuat prima deschidere oficială a Parlamentului la 4 noiembrie 1952. Încoronarea ei a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953.

Regina Elisabeta a II-a a condus Marea Britanie în cei peste 70 de ani prin numeroase evenimente majore. De la era decolonizării, la războiul Rece, la probelmele din Iralanda de Nord, la diferite crize financiare, dar şi recent prin Brexit. Chiar dacă funcţia de rege/ regină nu are o putere efectivă în luarea de decizii în Marea Britanie. Prin domnia sa, Regina Elisabeta a II-a a fost probabil una dintre cele mai influente personalităţi ale ultimelor două secole.

CE URMEAZĂ DUPĂ MOARTEA REGINEI

În primele aproximativ 24 de ore de la moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare.

Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de parlamentari de rang înalt, foști și actuali, și de pari -, precum și din unii înalți funcționari publici, înalți comisari din Commonwealth și din Lordul primar al Londrei.

SUCCESIUNEA LA TRONUL MARII BRITANII

Linia succesorală britanică determină cine va moșteni tronul și va deveni Regele sau Regina Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a este actualul monarh, ce domnește deja de aproape șapte decenii. După Regină, va veni rândul primului său născut, Charles, Prințul de Wales.

  1. Prințul Charles este primul în linie ce va moșteni tronul de la mama sa, Regina Elisabeta a II-a.
  2. Prințul William îi va urma la tron tatălui său, Prințul Charles.
  3. Prințul George este primul născut al cuplului format din Prințul William și Kate Middleton, Ducesa de Cambridge. El este al III-lea la rând pentru tronul Marii Britanii.
  4. Prințesa Charlotte. Cea de-a doua născută în familia Prințului William, prințesa în vârstă de doar 4 ani este a IV-a în linie la moștenirea tronului.
  5. Urmează cel de-al treilea născut fiu al Prințului William, Prințul Louis.
  6. Abia pe poziția a 6 în linia succesorală se află Prințul Harry, Duce de Sussex.
  7. Acesta este urmat de fiul său și al lui Meghan Markle, Archie Mountbatten – Windsor.
  8. Fetița nou-născută a cuplului Harry și Meghan, Lilibet „Lili” Diana Mountbatten-Windsor, ocupă poziția cu numărul 8.
  9. Prințul Andrew, cel de-al treilea fiu al Reginei Elisabeta și al Prințului Philip, este al 9-lea în linia succesorală.
  10. Urmează Prințesa Beatrice, fiica cea mare a Prințului Andrew și a Ducesei de York.
  11. Prințesa Eugenie se situează pe locul următor celui ocupat de sora ei mai mare, Prințesa Beatrice.
  12. August Philip Hawke Brooksbank, primul născut al Prințesei Eugenie, îi urmează mamei sale în lista pentru tronul Marii Britanii.
  13. Cel mai mic dintre copii Reginei Elisabeta, Prințul Edward se află pe locul 11 în linia succesorală.
  14. James, Viconte de Severn, este unicul băiat al Prințului Edward și al Sophiei, Contesă de Wessex.
  15. Lady Louise este cea mai mare dintre copiii Prințului Edward și ai Sophiei, Contesa de Wessex. Ea îi urmează în linia succesorală fratelui său, James.
  16. Pe locul următor se află Prințesa Anne, sora mai mică a Prințului Charles.