Acuzaţii de hărţuire sexuală în Guvern: O angajată din cadrul Secretariatul General al Guvernului spune că şeful său o abuzează

Şefa Serviciului de Politici Publice din cadrul Secretariatul General al Guvernului (SGG), Lelia Oanţă, susţine că a fost hărţuită verbal, psihologic şi sexual de şeful său, respectiv de directorul Direcţiei Generale Politici Publice, Ştefan Jicol.

„În situaţia în care 32% din femeile din România au trecut prin cel puţin o experienţă de hărţuire, este inacceptabil ca un astfel de comportament să fie tolerat şi ignorat într-o instituţie de stat de rang înalt. Într-o cultură patriarhală, în care femeile nu sunt crezute ci, dimpotrivă, sunt învinovăţite pentru agresiunea suferită, faptul că plângerile doamnei Oanţă, adresate conducerii Secretariatului General şi Comisiei de Etică, au rămas fără ecou iar presupusul agresor a fost promovat în funcţie transmite un mesaj de complicitate a statului vizavi de discriminarea şi reducerea la tăcere a femeilor”, transmite, joi, Coaliţia pentru egalitate de gen..

În presă au apărut discuţii purtate de Oanţă şi Jicol, pe Whatsapp.

Legislaţia internă prevede sancţiuni referitoare la hărţuirea verbală şi sexuală la locul de muncă. Este vorba despre Ordonanţa 137/2000 privind sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, ambele modificate recent (cf. Pl-x nr. 356/2018) pentru a include hărţuirea morală, legea fiind trimisă în 20 iulie către Preşedintele României pentru promulgare.

De asemenea, conform Codului Penal, hărţuirea sexuală se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă, iar conform legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi, hărţuirea sexuală constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei.