• Rusia și-a mutat avioanele din bazele militare aflate în raza de acțiune a rachetelor ATACMS.
  • Potrivit unor surse, Marea Britanie va permite Kievului să folosească rachetele Storm Shadow în teritoriul rus.
  • Kremlinul sugerează că ridicarea restricțiilor față de Ucraina ar putea duce la folosirea unor arme mai puternice și distructive.

Administrația Biden ar putea da Ucrainei undă verde pentru a ataca Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sugerat acest lucru în timpul unei vizite în Kiev, ieri. Acesta a spus că se lucrează intens pentru a ajunge la un consens și că SUA și-au adaptat constant politica față de Ucraina, pe măsură ce situația de pe front evolua. Însă Kremlinul a reacționat imediat. A transmis că permiterea folosirii acestor rachete de către ucraineni în teritoriul rus ar însemna o implicare directă a SUA în conflict și, prin urmare, vor exista consecințe.

Timp de mai multe luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a implorat pe aliații Kievului să permită Ucrainei să tragă cu arme occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, adânc în teritoriul rus, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.
Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că administrația sa „lucrează” la o modalitate de ridicare a restricțiilor, deși nu a oferit detalii.

Între timp, secretarul de stat Antony Blinken a sugerat ferm, în timpul unei călătorii la Kiev pe 11 septembrie, că Casa Albă este pe punctul de a ridica restricțiile privind utilizarea armelor sale cu rază lungă de acțiune.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

„Lucrăm de urgență pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra în mod eficient”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu ministrul britanic de externe David Lammy și ministrul ucrainean de externe Andriy Sybiha.

Rusia a vizat în mod sistematic infrastructura energetică critică a Ucrainei, provocând daune enorme și limitând furnizarea de energie electrică pentru populația civilă, determinând întreruperi regulate de curent.

În schimb, dronele ucrainene au lovit mai adânc în interiorul Rusiei, distrugând instalațiile energetice esențiale pentru efortul militar al Moscovei, în principal instalațiile petroliere. Blinken și Lammy au părăsit Ucraina după ce s-au întâlnit cu oficiali ucraineni la Kiev și au anunțat un nou pachet de ajutor.

Citește și