• Un judecător blochează politica administrației Biden cu doar câteva ore înainte ca titlul 42 să expire.
  • Politica a fost prezentată într-o notă a Poliției de Frontieră.
  • Migranții sunt obligați să facă o programare la Serviciul de Imigrări și Control Vamal.

Un judecător federal a blocat joi seară administrația Biden de la punerea în aplicare a unei politici care permite eliberarea migranților fără o dată la tribunal – la doar câteva ore de la sfârșitul ordinului de sănătate publică de la titlul 42. Judecătorul T. Kent Wetherell II a impus un ordin de restricție de două săptămâni asupra politicii administrației Biden, prin care migranții ar fi fost eliberați în baza unei „eliberări condiționate”.

Politica a fost prezentată într-o notă a Poliției de Frontieră din această săptămână, care spune că migranților li se poate permite să intre în țară în regim de eliberare condiționată. Acest proces este rezervat de obicei pentru „motive umanitare urgente sau beneficii publice semnificative”, dacă Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP) se confruntă cu supraaglomerarea, scrie FoxNews.

Memorandumul numește această practică „eliberare condiționată”, deoarece migranții sunt obligați să facă o programare la Serviciul de Imigrări și Control Vamal (ICE) sau să solicite o notificare de înfățișare prin poștă. În cadrul unei eliberări condiționate, migranții sunt puși rapid în libertate în țară, nu primesc un număr de înregistrare a străinilor și nu sunt chemați la tribunal.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Utilizarea eliberării condiționate este autorizată în cazul în care capacitatea unui sector depășește 125%, în cazul în care agenții arestează 7.000 de persoane pe zi în 72 de ore sau dacă timpul mediu de detenție depășește 60 de ore.

Ce înseamnă Titlul 42?

Agenții au întâlnit peste 10.000 de migranți pe zi începând de luni și nu există semne că acest lucru va încetini, având în vedere sfârșitul iminent al titlului 42, care se așteaptă să aducă un val și mai mare odată cu el. Titlul 42 a fost folosit din martie 2020 atât de administrația Trump, cât și de administrația Biden pentru a returna rapid milioane de migranți la frontiera de sud din cauza COVID-19. Având în vedere că sfârșitul ordinului coincide cu sfârșitul urgenței naționale COVID-19, joi seara, migranții s-au adunat la graniță în speranța că vor avea mai multe șanse de a fi admiși în țară.

În nota de serviciu a Poliției de Frontieră se arată că: „În ultimele 7 zile, USBP a înregistrat o medie de peste 8.750 de întâlniri pe zi. Acest lucru este mai mult decât dublu față de media de 4.284 de întâlniri zilnice din luna mai 2019, cea mai mare lună a valului din 2019. Chiar și cu un personal semnificativ de-a lungul SWB, o capacitate de detenție semnificativă și resurse inter-agenții care susțin efortul, această situație necesită acțiuni urgente”.

Politica adoptată, identică cu o alta blocată de același judecător

Procurorul general al Floridei, Ashley Moody, a intentat un proces după ce au apărut informații în presă cu privire la eliberările planificate, susținând că politica este „identică din punct de vedere material” cu o politică „Parole + ATD” blocată de același judecător în martie. Judecătorul Wetherell a fost de acord cu această evaluare în ordinul său.

„Curtea nu are nicio problemă în a concluziona că Florida are o probabilitate substanțială de succes pe fond, deoarece politica contestată pare să nu se deosebească din punct de vedere material de politica «Parole+ATD» anulată în Florida – atât în ceea ce privește scopul său (reducerea supraaglomerării în unitățile de patrulare a frontierei), cât și modul de funcționare (eliberarea străinilor în țară fără a emite mai întâi un document de acuzare care să îi plaseze în proceduri de imigrare și pur și simplu îndrumându-i pe străini să se prezinte la ICE într-o perioadă specificată pentru procesare ulterioară)”, a spus el.

Criză fără precedent la frontiera de sud-vest

Moody, într-o declarație făcută joi târziu, susține că ridicarea titlului 42 „prezintă o criză fără precedent la frontiera de sud-vest a națiunii noastre”.

„Administrația Biden nu a făcut absolut nimic pentru a se pregăti pentru această criză. Apoi, chiar ieri, a emis politica de eliberare în masă Parole with Conditions, care este practic identică cu politica pe care un judecător federal a invalidat-o deja. Aceste acțiuni demonstrează o combinație izbitoare de incompetență și rea credință. Mă bucur că o instanță federală a înțeles situația și a acționat în mod corespunzător”, a declarat aceasta.

DHS a avertizat că blocarea utilizării eliberării condiționate are potențialul de a provoca haos la frontieră și a estimat că, procedând astfel, ar avea ca rezultat un număr copleșitor de 45.000 de migranți aflați în custodie până la sfârșitul lunii mai. Judecătorul a declarat că nu a considerat aceste argumente convingătoare.

„Lăsând la o parte faptul că până și președintele Biden a recunoscut recent că frontiera este în haos de «câțiva ani», retorica apocaliptică a pârâților sună gol-goluț, deoarece, așa cum s-a explicat în detaliu în Florida, această problemă este în mare parte una creată chiar de pârâți prin adoptarea și punerea în aplicare a unor politici care au încurajat așa-numita «migrație neregulamentară», care a devenit destul de regulată în ultimii 2 ani”, a spus el. Judecătorul a programat o audiere pentru un ordin preliminar pentru data de 19 mai.

Declarații ale DHS

În timp ce DHS a recunoscut planul de a elibera migranții fără date de judecată a respins ideea că ar fi efectuat eliberări „în masă”, spunând în schimb că aceste eliberări au loc doar de la caz la caz. Un purtător de cuvânt al DHS a declarat joi pentru Fox News Digital că „rapoartele conform cărora CBP permite sau încurajează eliberările în masă ale migranților sunt categoric false”.

„Intensificăm acțiunile de aplicare a legii și am suplimentat numărul de 24.000 de agenți și ofițeri ai Poliției de Frontieră, mii de soldați și contractori și peste o mie de ofițeri de azil și judecători la frontieră. Chiar ieri, ICE a anunțat că familiile care încearcă să treacă ilegal frontiera vor fi plasate în proceduri de îndepărtare accelerată, supuse monitorizării prin GPS și îndepărtate în termen de 30 de zile dacă nu au un temei legal pentru a rămâne”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Așa cum s-a întâmplat în trecut, atât sub administrațiile republicane, cât și sub cele democrate, eliberarea condiționată poate fi luată în considerare pentru anumiți migranți, de la caz la caz, dacă au trecut de verificarea de securitate, dar migranții care nu au un temei legal pentru a rămâne vor fi îndepărtați rapid – la fel ca cei 1,4 milioane de migranți care au fost expulzați numai anul trecut.”

Citește și