• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 76% din cei peste 10.000 de respondenți sunt de acord ca finanțarea cultelor să se facă doar prin donații și contribuții aferente veniturilor celor care se declară practicanți și nu din bugetul de stat.
  • Biserica Română, care ia și bani și de la buget și de la enoriași, nu își asumă o misiune socială, ci a devenit un agent monopolist al relației dintre D-zeu și creștini. Are drepturi de Putere, dar nu și obligații. Este parte a Puterii.
  • Avem o biserică cu o mare Putere de influență. Este și cel mai mare și cel mai puternic partid din România. Are o structură foarte bună de partid, dar nu are niciun organism ideologic, care să se preocupe de misiunea ei, credința, afirmă Adrian Sârbu.

„Nu toți românii sunt credincioși, creștini. Sau sunt credincioși și de alte culte, că toate cultele primesc bani. Știti ce se întâmplă? 1% s-au declarat liber-cugetători, cum spunea nea Nelu. Dacă îi întrebai acum 50 de ani, 50% erau liber-cugetători. Și acel 1% plătește taxe egale cu cei 99%. În logica asta, de ce din banii lui să fie plătit un furnizor de servicii religioase care pe el nu servește. Nu e nedrept? Nu este imoral? Pentru că teoretic ar trebui să fie și ilegal”.

„L-am cunoscut pe Preafericitul Teoctist și i-am pus două întrebări și anume: de ce Biserica Română, care ia și bani de la buget și ia și bani de la enoriași, nu își asumă o misiune socială care se traduce minim prin școli și așezăminte de îngrijire a celor care au nevoie? Și mi-a spus că nu-i treaba bisericii. Biserica are un unic scop: să transmită cuvântul lui D-zeu credincioșilor. A trebuit să constat că Preafericitul credea că atât e misiunea bisericii, misiunea spirituală. Deci că este agentul monopolist al relației dintre D-zeu și creștini”.

Biserica e autonomă prin Constituție, prin urmare, ea nu depinde de stat. De fapt, Biserica în România este o Putere, ea nu e prevăzută nicăieri.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

De ce ești autonom? Nu ești o parte a statului. De ce? Pentru că într-o națiune ești o voce. Ești o voce a lui D-zeu. Și ce înseamnă vocea lui D-zeu? Vocea preceptelor morale. Fă bine, nu fă rău și ești un agent, în același fel cum te și anunți, al cetățeanului în relație cu Puterea. Nu ești un agent al Puterii în relația cu cetățeanul. Cum a fost Biserica Ortodoxă Română înainte de 48, când Miron Cristea era un antisemit adânc.”

„Astăzi, Biserica și în primul rând BOR, ar vrea și celelalte culte, dar n-au acces, că e un fel de democrativă aici, are 88% dintre credincioși. Practic, e un fel de biserică oficială. Nu numai un agent al lui D-zeu, este o instituție de Putere în statul român chiar dacă ea, prin Constituție, e autonomă. Și de ce e o Putere? Nu are obligații de Putere, dar are drepturi de Putere.

„Exercită Putere și influență în România cu sau fără concursul celorlalte puteri în stat. Și mai mult decât atât, beneficiază de o obediență continuă, entuziastă și, din păcate păguboasă pentru noi, din partea politrucilor.

Avem undeva o relație foarte subtilă între impostori și ipocriți, care face parte din realitatea României, dintr-un stat democratic, în care spui < domnule, într-un stat democratic nu conduce biserica, că nu e Republica Național-Ortodoxă Română>. Poate vor să facă unii…”

„Avem o biserică care e parte a Puterii, pe care și-o exercită. Nu e o biserică condusă de oameni incompetenți, sunt antrenați istoric, sunt și într-un moment de mare vârf și sunt o mare corporație în România.

Această instituție foarte puternică din România, parte a Puterii, dar nu oficial, mai este ceva. E și cel mai mare și puternic partid din România, foarte organizat, spre deosebire de partidele astea, care nici în democrativă nu sunt în stare să organizeze. Are o structură foarte bună de partid, organisme deliberative, executive, administrative, dar n-are niciunul ideologic.

Dar cu credința, cine se ocupă la BOR, acolo? Dar de relația cu D-zeu, cu spiritul, dar cu nevoia omului de a se regăsi, de a-l găsi pe D-zeu în el, de relația cu Iisus Hristos, cine se ocupă?”

„Acum nu-i mai spune Catedrala Neamului că nu merge, îi spune Catedrala Națională. Nu e ăsta un prim pas către consacrarea BOR-ului ca partid național? Să facem și noi Republica Național-Ortodoxă Română, că tot ne-a mai dat un exemplu un cetățean la 1.000 km spre est, care îl are pe cel care îi spală nu numai păcatele cu vorbe foarte duhovnicești, dar și crimele. Patriarhul Kiril.”

Rezultatele sondajului Mediafa-ZF-Aleph News:

Ești de acord ca finanțarea cultelor să se facă doar prin donații și contribuții aferente veniturilor celor care se declară practicanți și nu din bugetul de stat, finanțat de toți contributorii, inclusiv de cei nepracticanți religioși, asigurându-se astfel bisericii o autonomie reală față de statul român și față de partide care folosesc Biserica și cultele din România în interes electoral?

DA – 76%

NU- 24%

Citește și