• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 72% dinte cei 10.000 de respondenți sunt de acord ca toți cei care ocupă principalele funcții în stat să fie aleși direct, iar 28% sunt împotrivă
  • Deși are un nivel de putere semnificativ, prin numirea șefilor de servicii secrete, președintele nu are nicio responsabilitate definită constituțional
  • Contractul dintre politicieni și cetățeni există numai în campania electorală, iar această stare de fapt se poate schimba votând direct, electronic toate funcțiile și deciziile, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Astăzi votezi direct doar președintele României, primarul și președintele Consiliului Județean. Vrei să alegi, tu, direct, pe cei care ocupă principalele funcții în stat?

Hofi: Vreau să văd câți sunt de acord cu mine și câți sunt de acord cu tine. Cu 28%, PSD a câștigat alegerile, deci nu e atât de rău.

Adrian Sârbu: Deci ce vrei să-mi spui tu Hofi, un lucru pe care ți-l spun de luni de zile aici, de când mă inviți la emisiunea Știu. Poporul român ar dori să-și exercite puterea votului și să intre într-un contract cu cei pe care îi mandatează să-i reprezinte. și eu cred că decizia lor e foarte transparentă. 1. Vrem vot electronic. Adică rapid. Adică vrem să te votăm pe tine, chiar dacă nu ne pricepem la justiție, să te votăm procuror, dar, mult mai important, vrem să votăm deciziile din România. Cum ar fi decizia de mâine cu comasarea. Și poate dacă dl. Rareș Bogdan e capabil să convingă, pentru că e un om convingător, frați români, e mai bine  să comasăm, poate mâine seară, la ora 18.00, cu ajutorul lui VoteMeApp sau a lui Facebook, românii ar apăsa pe câteva butoane din telefonul lor, și-ar da CNP-ul și i-ar spune dlui Rareș Bogdan: „Dl Rareș Bogdan suntem de acord cu dvs” sau „dl. Rareș Bogdan…” Nu pot să mai spun ce i-ar spune.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Hofi: Nu este o soluție pentru mine pentru că alterăm alte meserii de acolo. Adică îi cer cuiva să știe cine e procurorul mai bun, cine polițistul mai bun de la Poliția județeană, de unde să știe? Și atunci putem face alegeri sentimentale. Nu poți să fii pizza să-i mulțumești pe toți, de exemplu.

Nemo:  Ba poți să-i mulțumești sau măcar vreau să-i cunosc pe oamenii ăia, să știu că pot să-i trag la răspundere, să știu că am pus o ștampilă. Să știu că-i selectez, Hofi. De ce nu?

Hofi: Eu cred în primari și consider că cei mai buni oameni politici din țara asta sunt primarii, performanți.

Adrian Sârbu: Cei mai validați. De ce?

Hofi: Validați, sunt și votați de mai multe ori, de exemplu.

Adrian Sârbu: Sunt votați direct, uninominal. Acești cetățeni, au treabă, n-au treabă, au o relație contractuală cu cetățeanul cu care se întâlnesc pe stradă. Hai să vedem puțin cum arată puterea în România. Aș vrea să vă reamintesc…

Hofi: Îl votăm pe președinte.

Adrian Sârbu: Fii atent. Uite funcțiile de putere din România. Cine este votat direct în România, din câmpul puterii? Președintele și primarul. Restul nu sunt votați direct. Hai să vedem ce se întâmplă cu președintele, care e votat direct, cu un nivel de putere semnificativ. Și uite acolo ai, cu linii negre, ceea ce e, să spunem, constituțional, decizie de putere, adică președintele decide asupra serviciilor secrete și atât. Dar uite aici niște liniuțe mai roșcate, mai roșii, care arată că, de fapt, președintele nu are nicio respnsabilitate constituțional definită. În România, puterea nu o au cei 19 milioane ai lui Nemo. Puterea o au cei care sunt numiți de președinte la servicii. Nu le place că le spunem asta. De ce? Pentru că ei sunt niște oameni foarte disciplinați și au rețele de acoperiți și informatori în toate zonele de putere. Media e non bugetară, dar e suficient de penetrată ca să ne trezim poate chiar mâine să fim foarte grav admonestați că ne-am permis să ne luăm iar de președinte, ceea ce noi nu facem. Noi îl respectăm pe dl. Președinte. Deci, dacă puterea este așa, Hofi, cum facem noi să nu rămânem complet alienați. „Noi” este acel „tu” care este spectatorul nostru și care a votat și care vrea să voteze direct aceste funcții.

Hofi: Nu pleacă nicio săgetuță de la el către Putere.

Adrian Sârbu: Astăzi nu pleacă, dar cum ar fi să plece de la el către toate aceste funcții? O treabă simplă. Și atunci vei vedea de ce te-am invitat să vorbim nu despre resetarea vieții politice în România, ci despre resetarea democrației în România și preluarea Puterii, în sensul foarte democratic de cei care sunt mandatați de sintagma „democratic”, care înseamnă putere a poporului. Atâta timp cât dl. Iohannis, singurul care are putere acolo, zice: „domne, e foarte bine dacă funcționează democrativa dacă comasăm alegerile. De ce? Pentru că eu am puterea”. „Nu ar trebui să avem noi puterea?” Și Dl. Iohannis îți răspunde într-un cuvânt. Știi care. „Ghinion, ghinion. Nu aveți voi puterea, am eu puterea, încă o am până în noiembrie, și eu am hotărât să fie alegeri comasate. De ce? Pentru ca PNL să-își salveze poziția a doua și după aceea să vedem, cât mai sunt eu președinte, poate că facem alianță cu altcineva. Ne plângem că politicienii au confiscat puterea. E o realitate. De ce au făcut-o? Pentru că i-am lăsat. Ei acum sunt într-o democrativă care mănâncă României 130 miliarde de euro pe an.

Hofi: Cu ce mesaj plecăm acasă dle Sârbu?

Adrian Sârbu: Contractul care stă la baza relației dintre tine, cetățean votant, și politicianul care te reprezintă există doar în campania electorală. Și suntem în an de campanie electorală. Eu zic că e cazul să-l faci să existe acest contract în fiecare zi, votând direct și electronic principalele funcții și decizii în România, amendând Constituția, și noi o să promovăm aceste idei, pentru că numai în acest fel îți servești propriul interes. Și tu, Nemo, și tu, spectator al meu și al nostru, căruia îți mulțumesc că ești aici, îți vei servi propriul interes, vei exista în câmpul Puterii și îmi arăți, îți vei arăta ție și îmi vei arăta mie că știi pe ce lume trăiești. Până atunci, dă-mi voie să-ți spun că eu știu pe ce lume trăiesc.

Citește și