• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 55% dintre cei 10.000 de respondenți nu sunt de acord cu comasarea alegerilor din acest an, iar 45% sunt de acord
  • Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare este o soluție lansată de PNL pentru a ieși din dificultatea numită moștenirea Klaus Iohannis, cu ajutorul PSD
  • Salvarea PNL presupune un troc cu PSD, dar care va cimenta monopolul politic al actualei coaliții în următorii 5 ani, în interesul membrilor săi, afirmă Adrian Sârbu

Nemo: Anul acesta se votează de cel puțin patru ori. Coaliția PNL-PSD și președintele Klaus Iohannis doresc comasarea alegerilor, justificând că este un efort financiar foarte mare. Ești de acord cu comasarea?

Hofi: Comasarea este unul dintre cei mai nefericiți termeni pe care i-am auzit, la fel ca și acea rotativă de care noi am râs și în bășcălie am transformat -o în democrativă. Dubios și decisiv în același timp este faptul că Klaus Iohannis girează de la Strasbourg pentru această comasare pe care o vrea el, adică să unească alegerile, să nu se mai ducă românii să voteze când e cazul pentru alegeri primare sau când e cazul pentru alegeri europarlamentare.”Hai să le votăm la grămadă”, zice întâiul stătător al țării Klaus Iohannis că vedem ce o ieși.

Adrian Sârbu: Tot zici că le știi pe toate. Și tu, și Nemo. De ce vor ăștia comasare? Spune și mie. Fac pe prostul și nu înțeleg.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Hofi: Nu știți?

Adrian Sârbu: Nu vreau să știu, nu vreau să știu.

Hofi: Mă uit în dicționar. Mi-e jenă de cuvântul ăsta comasare și am intrat pe dexoline.ro.  A comasa -reunire a loturilor de teren, a unităților agricole, industriale, comerciale, a instituțiilor. Deci, reunim loturi de teren, asta facem, suntem pe tarla, jucăm ca pe tarla. Asta-i comasarea.

Adrian Sârbu: Și cât comasează PNL-ul și cât PSD-ul? Ai calculat, îți imaginezi?

Hofi: PNL-ul nu are prea mult pământ pentru că nu prea are cum să aibă.

Adrian Sârbu: De ce?

Hofi: Sunt profesii liberale, sunt avocați, profesori, doctori. Ăia sunt…

Adrian Sârbu: Și PSD-ul are mai mult pământ, nu?

Hofi: Așa e și firesc.

Adrian Sârbu: Deci, dacă pun ăștia pământul la un loc, comasează toate pământurilor lor, fac jumate de Românie sau 80% din terenul României, ce zici?

Hofi: Poate înseamnă ocuparea țării comasarea.

Adrian Sârbu: E deja ocupată. Tu ce zici, Nemo? De ce Rareș Bogdan, care e un fost coleg al nostru foarte apreciat, din toate punctele de vedere, inclusiv estetic, de ce e atât de vocal să facă această comasare? Te ai gândit? L-ai întrebat?

Nemo: Le stă rău în buzunar un miliard? Pot să facă multe alte lucruri cu miliardul ăla. Pot să cumpere voturi, de exemplu. Vedem ce au votat românii pentru că vocile politicienilor …

Adrian Sârbu: Câți au votat?

Hofi: 10.000 de electori. Hai să-i numim electori.

Adrian Sârbu: 10.000 de electori.

Hofi: 55% au spus că nu sunt de acord cu comasarea, 45% au spus că da.

Adrian Sârbu: Ăștia care au votat pentru comasare, ai vreo idee de ce au făcut asta? Că sunt totuși aproape 50% din votanții noștri, oameni pe care îi respectăm.

Hofi: Foarte mult. Că le e scârbă de alegeri, e o versiune.

Adrian Sârbu: Cei care nu sunt de acord, de ce crezi tu că nu sunt de acord?

Nemo: Le e indiferent cine iese la putere pentru că văd că oricum e degeaba din moment ce două partide care erau tradițional opuse, care erau tradițional adverse, deodată vedem că își dau mâna și conduc România, democrativa. Ce sens mai are să voteze omul?

Adrian Sârbu: Rareș Bogdan e interesat ca PNL să rămână la putere. El își joacă foarte bine partitura de lider al PNL. De ce? Astăzi PNL e într-o dificultate. Dificultatea lui se numește moștenirea Klaus Iohannis. Și atunci dl. Rareș Bogdan a venit cu o sugestie, cu o soluție, care îi folosește PNL. Și s-a gândit foarte serios: „Domne, noi venim și votăm cu primarii acum, ne scad și costurile de campanie electorală, nu ne mai costă din februarie până în septembrie, ne costă din februarie până în iunie, unde a pus liberalul ștampila pe primar, a pus și pe lista de europarlamentare”. Eu nu știu ce o să ceară dl. Ciolacu partenerilor lui de coaliție ca să voteze joi comasarea asta. Eu nu știu ce o să ceară. Probabil că o să ceară ceva și PNL va trebui să ofere acest ceva. Deci acum PSD trebuie să salveze PNL.

Nemo: Pe mine mă interesează dacă politicianul mă întreabă și pe mine dacă sunt de acord cu comasarea asta. Dar nu e firesc, din moment ce îmi schimbi o lege electorală să mă întrebi și pe mine, votant, dacă sunt de acord cu asta?

Adrian Sârbu: E prima decizie politică majoră și este decizia care va cimenta o alianță care o să mergă, teoretic, următorii 5 ani. Această alianță va cheltui în interesul membrilor ei, am spus care sunt, miliardele de euro pe care le va genera bugetul, plus ce va veni de la PNRR. E în interesul României?

Nemo: Nu.

Adrian Sârbu: Tu spui: „domne, nu e în interesul meu”. Deci trebuie să vedem dacă e în interesul României ceea ce vor face ei. Dar e cert, și aici suntem de acord, că din punct de vedere al principiilor democrației, care sunt fundamentale pentru deținerea și exercitarea puterii, noi aici avem de-a face cu un abuz. Ești de acord, nu? Vorbim de o reacție împotriva unui monopol politic, care este actuala democrativă.

Sondajul Mediafax-ZF-Aleph News a fost realizat pentru emisiunea ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC.

Rezultatele sondajului Mediafax- ZF- Aleph News

  1. Anul acesta se votează de cel puțin 4 ori. Coaliția PNL-PSD și președintele Klaus Iohannis doresc comasarea alegerilor, justificând că este un efort financiar foarte mare. Ești de acord cu comasarea?

DA- 45%

NU-55%

  • Tehnologia digitală îți permite să votezi direct, instantaneu și sigur. Ești de acord cu implementarea votului electronic la toate alegerile din România?

DA -66%

NU-34%

  • Astăzi votezi direct doar președintele României, primarul și președintele Consiliului Județean. Vrei să alegi, tu, direct, pe cei care ocupă principalele funcții în stat? (Președinte, prim-ministru, miniștri,deputați și șef Camera Deputaților, senatori și șef Senat, membri și șefi consiliu local/județean, șef Poliție locală, județeană, națională, șefi servicii secrete, președinte și consilieri Curtea de Conturi, procuror-șef de Parchet local/ județean/național, președinte și judecători Curtea Constituțională, membri CSM, președinte și judecători Curtea Supremă de Jusitție)

DA- 72%

NU-28%

Citește și