• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 54% dintre respondenți sunt de acord cu creșterea bugetului apărării la 10% din PIB prin reducerea cheltuielilor cu bugetarii și reforma administrativă, iar 46% sunt împotrivă
  • Banii pentru creșterea numărului de militari, pregătirea lor și achiziția de echipamente moderne pot fi obținuți prin concedierea a 200.000 de bugetari care nu fac nimic, ci sunt doar sursă de voturi pentru Putere.
  • România are nevoie de o schimbare majoră de atitudine față de apărarea țării. Fiecare român are o obligație față de țară, pe care trebuie să o apere și, dacă se va pregăti pentru asta, va fi tot în beneficiul lui, chiar dacă nu vin rușii, afirmă Adrian Sârbu.

Hofi: Te-am întrebat dacă ești de acord cu creșterea bugetului Apărării cu 10% din PIB prin reducerea cheltuielilor cu bugetarii și prin reforma administrativă. 54% dintre cei care au votat au spus că DA, sunt de acord să crească bugetul la 10%, 46% au spus că nu, printre ei și Florin Jipa. De câți bani avem nevoie?

Florin Jipa: Nu cred că nicio țară din Occident își permite să aloce mai mult de 3%. 3% de exemplu alocă SUA, Marea Britanie și Polonia mai nou. Și dacă am aloca toate 3%, cred că toate lucrurile ar merge spre bine. Dau exemplul României care a comandat doar două sute de rachete pentru sistemele PATRIOT. Avem deja 4 sisteme în țară, am mai contractat 3 la finalul anului trecut, și am comandat doar 200 de rachete Patriot. Dacă ar fi să avem un război, cele 200 de rachete ar fi consumate în mai puțin de o săptămână ca să nu zic în câteva zile. Deci, este clar că are nevoie de mai multe rachete, dar nu le comandă fiindcă nu are bani.

Adrian Sârbu: E foarte simplu Florine. Dăm afară 200.000 de oameni care nu fac nimic în sistemul bugetar, dar nimic, doar câștigă bani și banii îi alocăm cheltuielilor militare. Deci avem nevoie de încă 20 de miliarde anul ăsta, Florine, pe care o să-i luăm foarte ușor. Evident că nu o sa-i ia dl. Ciolacu. El face o reformă fiscală ca să mai ia taxe de la români, dacă poate să-i mai strângă puțin ca să-și finanțeze câștigarea alegerilor, la care cine votează? Inclusiv ăștia 200.000, cu rudele lor și afiliații lor care trebuie să-i dea voturile. Nouă ne trebuie rapid, nu în bugetul anului viitor, nu la anu și la mulți ani. Ne trebuie astăzi o schimbare majoră de atitudine față de apărarea țării. România nu are o strategie de apărare. Eu spun și alături de mine 60% din cei care ne urmăresc spun „domne, e foarte normal, posibil și necesar să realocăm resurse bugetare, să plece 200 până la 500 de mii din buget”. Să se ducă unde? În economia reală. Economia reală e lipsită anul acesta de 200 mii de oameni forță de muncă. Cei care ne urmăresc spun așa: „da, luați bani de la buget și dați-i la buget pe cheltuieli militare”. Și eu spun de apărare. Florine, cu câți oameni trebuie să apere România granița ei, de la Marea Neagră până la Ucraina, vorbesc cea de est și nord, în condițiile în care Rusia ocupă Ucraina, sunt aproape 1000 km. Ești de acord?

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Florin Jipa: Dacă ar fi să ne uităm acum la ce se întâmplă în Rusia și Ucraina, este clar că am avea nevoie de 300-400 de mii militari acolo.

Adrian Sârbu: Plus înlocuitorii, că mai și mor și trebuie să ai, deci trebuie să ai o resursă. Ucraina are astăzi 800.000 de cetățeni în sistemul militar. Înlocuire și spate. Nouă ne trebuie undeva între 800.000 și 1 milion de români. Nu o să-i ai mâine. Eu spun: trebuie 200.000 de militari imediat pregătiți și echipați. Cu ce? Cu tehnologii moderne, că în afară de Kalașnikoave, nu avem nici bocanci. Pe lângă acești 200.000 de militari, eu am nevoie să pregătesc… nu folosesc cuvântul populația că e puțin disprețuitor, să pregătesc pe fiecare român care înțelege că are obligație față de această țară, față de familia lui, de orașul lui, de limba lui, să o apere. Aaa, nu o să vină niciodată rușii. Foarte bine, am făcut sport. Că tot ne-am lăsat de sport și suntem grași și chei. Am făcut sport. Ne-am întors la viața de român, că am uitat că ne tragem din niște războinici. Noi am uitat să fim luptători.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News

Ești de acord ca bugetul militar să crească la 10% din PIB prin reforma administrativă și prin reducerea chetuielilor cu bugetarii?

DA- 54%

NU- 46%

Citește și