- Justiția spaniolă a condamnat de cinci ori Ambasada României.
- Angajații pe plan local lucrează pe convenții civile.
- MAE nu a răspuns cu privire la acest caz.
Ambasada României de la Madrid pierde procese pe bandă rulantă cu foștii angajați. Cinci români care au muncit ani la rând la consulatul din Madrid, pe convenții civile, au dat misiunea în judecată. Justiția spaniolă le-a dat dreptate, iar suma datorată de Ambasadă se ridică la 139 de mii de euro. Aproape jumătate sunt amenzi.
Advertisment
- Cine sunt persoanele care au adus Ambasada de la Madrid în fața justiției?
Este vorba de un grup de români, stabiliți în Spania, care au muncit între doi și șapte ani la Consulatul din Madrid, fără să li se plătească asigurări sociale în Spania. Statutul lor în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a fost de angajați pe plan local. Au lucrat pe convenții civile prelungite ani la rând. Câd și-au cerut drepturile au fost concediați.
„Am solicitat să mi se recunoască vechimea la Consulat, de asemenea, să ni se plătească niște drepturi esențiale.
Să se plătească pentru noi la sistemul de asigurări sociale, tot ce trebuia. Să ni se plătească vacanțele, pentru că pur și simplu nici vacanțele nu ni se plăteau”, a spus Andrei Ion, fost angajat al Consulatului din Madrid.
Recomandări
„Acea perioadă nu există. Dacă suntem întrebați unde ai lucrat 7 ani! Eu spun: în Consulat! Nu. În hârtii nu există. Perioada asta e ca și cum am fi dispărut de pe fața pământului. La negru. Da”, a transmis Carmen Lucacian, fost angajat la Consulatul din Madrid.
- Ce a stabilit justiția din Spania în cazul lor și de ce au dat în judecată Ambasada?
Au fost deja 5 sentințe în favoarea foștilor angajați, care stabilesc practic că au fost ținuți la negru ani la rând, pe convenții civile. Toate procesele au fost câștigate în timpul fostului ambasador Gabriela Dancău, după ce angajații au fost concediați ilegal. Cornelia Chișcă are de primit una din sumele cele mai mari.
„În cazul meu, fiind primul proces, Ambasada nu s-a prezentat la primele termene. Ne-au sfidat pur și simplu. Și din cauza aceasta s-a acumulat pentru mine o sumă de 28 de mii de euro care ar trebui să mi-o plătească, iar în urma reclamației pe care am depus-o la statul spaniol li s-a pus o amendă de 60 de mii de euro”, a transmis Cornelia Chișcă, fostă angajată a Consulatului din Madrid.
- Ce zice Ministerul român de Externe față de această situație?
MAE nu a informat niciodată public despre aceste probleme legale care aduc un prejudiciu grav statului român și așteptăm în continuare răspunsuri la întrebările trimise pe email la biroul de presă și la cabinetul ministrului.
Nici foștii angajați nu li s-a răspuns la petițiile trimise de-a lungul anilor atât la MAE cât și la Administrația Prezidențială.
Realitatea este însă că MAE are zeci sau chiar sute de angajați pe astfel de contracte care pot fi atacate oriunde în Europa.
„Din punctul meu de vedere responsabili sunt toți cei care au o funcție în MAE: de la consul, la ambsador, la ministru.
Pentru că toți știu, cunosc situația și nu ai cum să cunoști situația și să nu încerci să rezolvi ceva”, a spus Andreia Ivancescu, fostă angajată la Consulatul din Madrid.
Partenerii noștri