• Deși AfD a câștigat un număr considerabil de voturi, este puțin probabil să formeze un guvern în Turingia.
  • Partidele tradiționale, inclusiv CDU, au exclus orice posibilitate de coaliție cu extrema dreaptă.
  • Rezultatele alegerilor subliniază nepopularitatea actualei coaliții de guvernare conduse de cancelarul Olaf Scholz.

Partidul anti-imigrație german Alternativa pentru Germania (AfD) sărbătorește un „succes istoric”, formațiunea de extremă dreapta fiind pe cale să obțină o victorie importantă în landul Turingia din estul țării, conform BBC.

AfD ar urma să câștige aproape o treime din voturi, conform unei proiecții a postului public de televiziune ARD, cu nouă puncte în fața conservatorului CDU și cu mult înaintea celor trei partide de guvernământ din Germania.

Rezultatul ar oferi extremei drepte prima sa victorie într-un parlament de stat de la al Doilea Război Mondial, deși are puține speranțe de a forma un guvern în Turingia. AfD s-a clasat pe locul al doilea în cealaltă mare alegere de duminică, în landul vecin Saxonia, mai populat.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Conform proiecțiilor, CDU a obținut aproape 32% din voturi, cu un punct mai mult decât AfD și, din nou, cu mult peste cele trei partide care conduc guvernul național – social-democrații, verzii și liberalii din FDP.

Candidatul principal al AfD în Turingia, Björn Höcke, care este o figură extrem de controversată în Germania, a salutat o „victorie istorică” și a vorbit despre marea sa mândrie. Se pare că nu a reușit să obțină un mandat direct pentru parlamentul de stat, dar ar putea obține totuși un loc, deoarece se află pe primul loc pe lista partidului său.

Cu alegerile federale la doar un an distanță, AfD este pe locul doi în sondajele de opinie naționale.

Fără sprijinul altor partide, AfD nu poate guverna în Turingia, iar CDU a precizat că nu va lua în considerare o guvernare cu extrema dreaptă.

Aproximativ cinci milioane de germani din est erau eligibili să voteze duminică și, potrivit unui sondaj realizat pentru postul public de televiziune ZDF, 36% dintre tinerii sub 30 de ani din Turingia au votat pentru AfD, mult mai mult decât oricare alt partid.

AfD dorește să oprească livrările de arme către Ucraina, la fel ca un nou partid care se îndreaptă spre locul al treilea în ambele state, BSW al liderului populist de stânga Sahra Wagenknecht. Deși are idei similare cu AfD cu privire la Ucraina, Wagenknecht a refuzat, la fel ca celelalte partide, să participe la vreo coaliție cu extrema dreaptă.

Dacă previziunile se confirmă, AfD este pe cale să câștige 32 de locuri în parlamentul landului Turingia, cu 88 de locuri, iar CDU 23 de locuri, fiind reprezentat doar unul dintre cele trei partide din guvernul național.

Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz ar urma să câștige doar șase locuri, iar Verzii și liberalii din FDP niciunul.

Alegerile de duminică au scos în evidență nepopularitatea coaliției de guvernare „semafoare” din Germania, denumită astfel din cauza culorilor roșu, galben și verde ale partidului.

Citește și