• Jean-Pierre Ricard, fostul arhiepiscop de Bordeaux, a recunoscut că a agresat sexual o fată de 14 ani în noiembrie anul trecut.
  • Ancheta împotriva sa pentru ,,agresiune sexuală în formă agravată” a fost însă închisă.
  • Parchetul din Marsilia a precizat că faptele care ar putea fi reținute împotriva sa s-au prescris.

Ancheta pentru agresiuni sexuale în formă agravată ce a fost deschisă în cursul toamnei trecute în cazul cardinalului francez Jean-Pierre Ricard, fost arhiepiscop de Bordeaux, a fost închisă din cauză că faptele s-au prescris, conform unui anunţ al parchetului din Marseille, scrie Le Monde.

Procedura a fost închisă din cauza prescripţiei” a declarat pentru AFP procurorul Dominique Laurens, confirmând o informaţie făcută publică de radio France Info. 

Faptele ce erau anchetate datează de la sfârşitul anilor 1980. 

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Monseniorul Ricard, 78 de ani, fusese arestat pe 2 februarie. În faţa anchetatorilor el a recunoscut că a sărutat” o tânără fată de 13 ani, pe care a îmbrăţişat-o şi a mângâiat-o peste haine, fără a exista însă un raport sexual, conform parchetului din Marseille. 

În timpul arestului, monseniorul i-a cerut iertare victimei cu care a fost confruntat. 

Astfel de fapte s-au derulat în timp de 3 ani, conform victimei, în perioada în care Jean-Pierre Ricard îşi desfăşura activitatea la Marseille şi au încetat după ce acesta a schimbat parohia. 

La 8 noiembrie parchetul din Marseille a deschis o anchetă preliminară vizându-l pe monseniorul Ricard, care, cu o zi înainte recunoscuse într-o scrisoare expediată ierarhiei catolice că s-a comportat condamnabil” faţă de o adolescentă în urmă cu 35 de ani. 

La 11 noiembrie Vaticanul a anunţat la rândul său deschiderea unei anchete preliminare. 

O anchetă similară a fost deschisă la Vatican

Declaraţiile monseniorului Ricard, fost arhiepiscop de Bordeaux între 2001 şi 2019, preşedinte al Conferinţei episcopilor din Franţa între 2001 şi 2007 şi care a fost ridicat la rangul de cardinal în 2006 de către Benedict al XVI-lea, au provocat un nou cutremur în cadrul Bisericii Catolice a Franţei. 

Aceste dezvăluiri au venit la puţin peste un an de la publicarea raportului şocant care estima la aproximativ 330.000 numărul victimelor preoţilor, diaconilor şi altor persoane legate de Biserica Franţei începând cu anul 1950.