• Cu trei zile înainte de vot, fondatorul partidului Visul Georgian a spus că aleg alegerea păcii, nu a războiului.
  • Partidul se luptă cu patru grupuri de opoziție, fiecare având viziuni diferite despre viitorul Georgiei, între UE și Rusia.
  • Susținătorii opoziției au protestat pentru integrarea în UE, iar partidul de guvernământ a acuzat opoziția de trădare.

Cu trei zile înainte ca georgienii să voteze în cadrul unor alegeri prezentate ca un moment decisiv pentru viitorul țării lor, fondatorul partidului de guvernământ Visul Georgian a declarat miilor de susținători „alegem pacea, nu războiul”, scrie BBC.

După 12 ani de guvernare, Partidul Visul Georgian al lui Bidzina Ivanishvili se confruntă cu o cursă strânsă împotriva a patru grupuri de opoziție pentru a se agăța de putere în acest stat din Caucaz.

Partidul său acuză opoziția că urmărește să implice Georgia în războiul din Ucraina, însă opoziția susține că alegerile reprezintă o alegere între Rusia, sub Visul georgian, sau Europa.

Recomandări

VALEA PRAHOVEI CA-N AUSTRIA
XI CERE COOPERARE LA BRICS
„ÎMPREUNĂ PENTRU TOTDEAUNA"
ACUZAȚII PENTRU TRUMP
NE DĂ UN TRATAMENT „DETAX"
TENSIUNI ÎN GEORGIA

Ivanishvili, considerat cea mai puternică figură a Georgiei, a declarat mulțimii din Piața Libertății că ar trebui să aibă „un viitor european demn, bazat pe egalitate”.

Georgienii susțin în proporție covârșitoare aderarea la Uniunea Europeană, însă UE a înghețat acest proces în acest an, pe fondul acuzațiilor dure din partea Bruxelles-ului că guvernul a regresat în materie de democrație. Partidul este acuzat de opoziție că sabotează încercarea Georgiei de a adera la UE, chiar dacă Georgian Dream insistă că este încă în curs de a face acest lucru până în 2030.

Sondajele de opinie din Georgia nu sunt considerate fiabile, însă cel mai recent sondaj sugerează că Georgian Dream va câștiga cursa, dar că cele patru partide de opoziție combinate le-ar învinge.

Duminica trecută, opoziția a umplut Piața Libertății și străzile din jur cu susținători care fluturau steaguri georgiene și ale UE. De data aceasta a fost rândul visului georgian, un grup de susținători fluturând steaguri georgiene și ale partidului mărșăluind spre scenă scandând „Trăiască visul georgian”.

Ivanishvili, fondatorul miliardar și președintele de onoare al partidului, s-a adresat mulțimii în spatele unui geam de protecție.

Kakha Kaladze, primarul din Tbilisi și secretar general al Visului Georgian, a preluat mesajul acestuia, acuzându-i pe „așa-zișii prieteni ai Georgiei” că intervin direct în viitoarele alegeri de sâmbătă: „Refuzăm să fim vasalii cuiva, să urmăm dorințele altora”.

Citește și