• Franța votează duminică la unele dintre cele mai importante alegeri din ultimii ani, extrema dreaptă sperând la o victorie istorică.
  • Votul a început în Franța continentală la ora 08:00, iar primele exit poll-uri vor fi publicate la finalul zilei.
  • Convocarea de alegeri anticipate a constituit un șoc pentru Franța care se pregătește pentru startul Jocurilor Olimpice de la Paris pe 26 iulie.

Macron sau Le Pen? Franța decide azi dacă trage Hexagonul puternic spre dreapta sau nu. Sondajele sugerează că formațiunea de extremă dreaptă Reuniunea Națională va deveni forța legislativă dominantă, dar nu va atinge majoritatea de 289 de locuri pe care Marie Le Pen și Jordan Bardella o doresc pentru a le permite să preia puterea.

„În turul I, prezența a fost crescută. Avem un procent în plus față de turul I, prezența fiind foarte ridicată. Contrar așteptărilor, această prezență ridicată nu a contribuit la reducerea votului pentru Frontul Național, ci din contră, acesta s-a situat pe primul loc, cu peste 31% din voturi. Este de așteptat ca surplusul de mobilizare de astăzi să fie în detrimentul Frontului Național pentru că partidele lui Macron și cele de stânga s-au solidarizat, retrăgând candidații care îi înfruntau pe candidații Frontului Național. Vom avea o situație de meci nul în aceste alegeri, un Front Național pe primul loc, dar incapabil să formeze guvernul și obligația președintelui Macron împreună cu liderii politicii de stânga și de centru să formeze un guvern care va fi greu de gestionat”, a explicat Sergiu Mișcoiu, analist politic, la Aleph News.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Citește și