- Duminică în Polonia au loc cele mai importante alegeri de după 1989.
- Polonezii vor alege 460 de parlamentari și 100 de senatori pentru un mandat de 4 ani.
- Lupta se dă între partidul PiS al lui Jaroslaw Kaczynski, și PO, al lui Tusk.
- Partidul lui Jaroslaw Kaczynski, PiS, e de 8 ani la putere în Polonia.
Duminică, polonezii vor ieși la cele mai importante alegeri de după 1989, ținând cont că e cel mai dificl context în Europa de după căderea comunismului, un război la marginea Europei, inflație și o nouă provocare dinspre Orientul Mijlociu.
Advertisment
Două mari tabere luptă pentru victoria în viitoarele alegeri parlamentare – „PiS” – partidul lui Jaroslaw Kaczynski care e de 8 ani la putere…și „Coaliția Civică”, PO, al lui Donald Tusk. Totuși, formațiunile mai mici decid cine va forma guvernul.
Dacă „PiS” este în prezent pe cale să câștige alegerile, Coaliția Civică, care reunește Platforma Civică, condusă de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, dar și două mici partide de stânga, ar putea forma un guvern.
Recomandări
Spre deosebire de PiS, opoziția este mult mai deschisă la ideea unei integrări europene mai profunde – și ar putea susține inițiativa unei noi conferințe privind viitorul Uniunii.
Sondajele din Polonia anticipează alegeri parlamentare strânse. Partidul conservator al lui Kaczynski ar lua aproape 35% din voturi, Coaliția Civică a lui Tusk 28% iar cele două partide mici ar lua puțin peste 10% fiecare, și mai rămâne un procent de 6% de votanți nehotărâți.
Pis: Noi credem că UE ar trebui să mențină direcția în conformitate cu tratatele actuale
Victoria actualului partid conservator Lege și Justiție (PiS) la alegerile parlamentare din Polonia ar împiedica speranțele unei integrări europene mai profunde și ar împiedica orice reînnoire politică a țării.
Favoriți în sondaje, ultraconservatorii rămân amenințați de o ascensiune a extremei drepte și de revenirea la politica națională a fostului premier liberal Donald Tusk, care a ocupat funcția de președinte al Consiliului European între 2014 și 2019.
În ultimele luni au fost înaintate noi propuneri în Parlamentul European, care includ renunțarea la votul unanim în cadrul Consiliului UE pe probleme de politică externă, securitate și apărare; extinderea listei de așa-numite competențe partajate; și reducerea numărului de comisari europeni, ceea ce înseamnă că nu toate țările ar fi reprezentate în Comisie.
Dar PiS se opune ferm acestui lucru: „Noi credem că UE ar trebui să mențină direcția în conformitate cu tratatele actuale”, a declarat Zdzisław Krasnodębski, europarlamentar PiS, pentru Euractiv.
Cum se desfășoară aceste alegeri
În Polonia, alegerile legislative fac posibilă desemnarea reprezentanților aleși ai Dietei și Senatului, cele două camere ale Parlamentului. La finalul acestui scrutin, majoritatea (un singur partid sau o coaliție) numește un președinte al Consiliului de Miniștri, responsabil cu formarea unui guvern. Toate acestea sunt organizate sub ochiul Președintelui Republicii, Andrzej Duda (PiS), care are puteri relativ limitate în comparație cu șeful guvernului.
Duminică, polonezii merg la un vot proporțional, care distribuie locuri în funcție de numărul de voturi strânse de alianțe și partide. Detaliu important: pentru a putea obține mandate, un partid trebuie să ajungă la cel puțin 4% din voturi la nivel național (8% dacă este o coaliție).
Care sunt problemele campaniei
„Inflația este „o temă adesea ridicată de opoziție”, notează Dorota Dakowska . Cu o rată care depășește 10% în ultimele luni, creșterile de preț în Polonia rămân una dintre cele mai ridicate din UE. „Confruntat cu acest fenomen, PiS a fost de acord cu cheltuieli sociale generoase și propune scăderea vârstei de pensionare”, își amintește politologul. Pentru a denigra opoziția, ultraconservatorii își amintesc frecvent că Donald Tusk a condus, la vremea lui, o politică de austeritate „pe care unii polonezi au trăit-o rău ” , subliniază Valentin Behr.
Războiul din Ucraina „cântărește și el in competiția politică din Polonia” , continuă Jérôme Heurtaux, lector la Universitatea Paris-Dauphine, chiar dacă primirea familiilor ucrainene „nu a pus probleme deosebite” populației. „Există întotdeauna teama ca Polonia să fie o țintă a Rusiei”, își amintește el. „ Vedem acest lucru în dorința de a construi o armată la nivel înalt pentru următorii zece ani”.
Care sunt problemele la nivel european
Varșovia nu a avut niciodată relații atât de proaste cu Bruxelles-ul, care o critică în special pentru că a atacat independența justiției . Criza este atât de gravă încât Polonia a fost lipsită temporar de fonduri de la bugetul european și, în special, de cele 35 de miliarde de euro prevăzute în planul de redresare post-Covid-19 al UE. „Dacă PiS rămâne la putere, va trebui să găsească noi aranjamente, pentru că ar fi foarte ciudat să renunți ani la rând la fondurile europene”, subliniază Dorota Dakowska.
O victorie a coaliției lui Donald Tusk, un european convins, ar putea „îmbunătăți lucrurile” , admite politologul, „dar nu va fi ușor să inversăm reformele care au subminat libertatea și justiția presei” , avertizează ea. În timpul campaniei, perioada lui Donald Tusk la Consiliul Europei a fost, de asemenea, subiect de critici din partea PiS. „S-a sugerat că cei care au votat pentru Platforma Civică nu sunt polonezi adevărați, ci trădători ai patriei ”, își amintește Dorota Dakowska. „Este periculos, este semnul unei campanii și al unei țări mai polarizate ca niciodată”.
Citește și:
- Război în Israel, ziua 8. LIVE UPDATE. Forțele aeriene israeliene anunță începerea unui „atac masiv” asupra Gazei/ 1.300 de israelieni morți/ Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 1.900/Israelul lovește o „țintă a Hezbollah” în sudul Libanului
- Coreea de Nord a livrat peste 1000 de containere de armanent militar Rusiei. Kim Jong Un a cerut o creștere a producției de arme nucleare
- Iohannis a discutat problema drogurilor cu CSAT. Sociolog: Trebuie să convingem tinerii că nu este o soluție să consume sub nicio formă droguri de mare risc
Partenerii noștri