• Trei etaje ale Turnului Eiffel au fost evacuate în urma alertei false cu bombă de sâmbătă.
  • Alerta cu bombă a readus în prim-plan problema securizării de la Jocurile Olimpice 2024.
  • Armata franceză are în vedere mobilizarea a 10.000 de militari, pentru asigurarea securităţii.

O alertă cu bombă a condus ieri la evacuarea a trei etaje ale Turnului Eiffel, inclusiv a restaurantului aflat la etajul al doilea. Alerta s-a dovedit falsă, dar incidentul a readus în prim plan problema securizării Jocurilor Olimpice de anul viitor, scrie CNN.

Dispozitivul de protectie este uriaș. Numai pentru ceremonia de deschidere sunt asteptati intre 400.000 si 600.000 de spectatori pe cheiurile Senei, dar afluxul general în spațiul public parizian din acea zi va fi probabil de mai mult de un milion.

35.000 de politiști vor fi mobilizați la Jocurile Olimpice

35.000 de polițiști vor fi mobilizați și s-au făcut deja mai multe simulări în Paris și orașele care vor găzdui diferitele probe. Chiar și procuratura este în alertă, cu atât mai mult cu cât cele mai multe situri se găsesc în Saint Saint Denis, în nordul capitalei, unde delicvenata atinge cifre importante.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Pentru a face față, Ministerul de Interne se bazează și pe societățile private de protecție și pază, au fost rechemați agenți care s-au reprofilat, mai ales în perioada pademiei, adică toți cei care dețin o carte profesională.

Și ultimele informații spun că guvernul se gândește chiar să facă apel la agenți din statele francophone pentru a-și completa dispozitivul.

Care este gradul de alertă în acest moment

Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) și toate celelalte servicii de informații vor fi, de asemenea, pe deplin mobilizate, având în vedere amenințările foarte mari din jurul tuturor evenimentelor mondiale precum Jocurile Olimpice.

Mișcări de mulțime, atacuri cibernetice, atacuri teroriste. Poliția se pregătește pentru toate scenariile. Un subiect major concentrează atentia, cel al dronelor.

„Nu suntem deloc pregătiți. Dacă o dronă echipată cu grenade trece peste mulțime și eliberează ceva, nu știm încă să o neutralizăm”, a recunoscut în vara anului trecut o sursă apropiată executivului.
Această îngrijorare nu este nouă, dronele reprezintă o amenințare recurentă în timpul demonstrațiilor.

Într-un interviu acordat AFP ministrul Gérald Darmanin a confirmat că atacurile cu drone sunt „principala amenințare teroristă de astăzi și de mâine”.

Citește și: