Alianța de stânga condusă de Jean-Luc Mélenchon a obținut victoria în alegerile parlamentare din Franța. Care este următorul pas în guvern

Când graficele au apărut pe toate marile canale franceze, nu extrema dreaptă a lui Marine Le Pen și tânărul ei Prim-ministru în așteptare, Jordan Bardella, erau pe cale să câștige, scrie BBC.

Stânga a fost cea care a obținut victoria, iar centriștii lui Emmanuel Macron au avut o revenire neașteptată, împingând RN de extremă dreaptă pe locul al treilea.

Jean-Luc Mélenchon, veteranul stângii, considerat de criticii săi drept un extremist, nu a pierdut timpul în proclamarea victoriei. „Președintele trebuie să facă apel la Noul Front Popular să guverneze”, le-a spus el susținătorilor în piața Stalingrad.

Alianța sa, întocmită în grabă pentru alegerea surpriză a Președintelui Macron, include propria sa formațiune radicală, France Unbowed, alături de Verzi, socialiști și comuniști și chiar troțkiști. Dar victoria lor nu este nicăieri suficient de mare pentru a guverna.

Franța va avea un parlament suspendat. Niciunul dintre cele trei blocuri nu poate forma singur o majoritate absolută de 289 de locuri în parlamentul de 577 de locuri.

Imediat după ce a luat cuvântul, Mélenchon s-a dus într-o piață mult mai mare, Place de la République, pentru a-și sărbători succesul alături de o mulțime de 8.000 de persoane, conform cifrelor poliției.

Cu doar o săptămână în urmă, toate discuțiile se refereau la o posibilă majoritate absolută, iar Marine Le Pen și Jordan Bardella încă își lăudau șansele cu câteva zile înainte de vot.

Mai mult de 200 de candidați care se considerau parte a unui „front republican” s-au retras din turul al doilea pentru ca un rival mai bine plasat să poată opri victoria RN.

Prezența la vot, de 66,63 %, a fost cea mai ridicată într-un al doilea tur parlamentar din 1997. Chiar dacă votul RN a rezistat, de data aceasta a trebuit să facă față voturilor din afara RN, care au fost adesea utilizate tactic pentru a crea un „baraj” sau un bloc împotriva sa. Peste tot în Franța, RN a pierdut run-off-uri pe care trebuia să le câștige.

Franța a intrat într-o perioadă de instabilitate politică fără ieșire evidentă. S-a vorbit despre tulburări pe străzi, dar au fost raportate doar câteva incidente la Paris și în orașe precum Nantes și Lyon. Toți ochii sunt acum ațintiți asupra Președintelui, care va trebui să găsească o cale de ieșire din acest impas.

Noua Adunare Națională urmează să se întrunească peste 10 zile, dar Jocurile Olimpice de la Paris încep la 26 iulie și Franța ar avea nevoie de o perioadă de calm.

Exit mobile version