• Negocierile sunt în toi pentru constituirea de majorități parlamentare.
  • Cele trei grupuri rezultate din alegeri sunt sensibil egale, cu doar câțiva deputați în plus sau în minus.
  • Alianța de stânga se chinuie să scoată un candidat unic, problema este că Melenchon încearcă să se plaseze în favorit.

Emmanuel Macron urmează să decoleze mâine dimineață spre Washington, la summitul NATO. Liderii formațiunilor de centru, fosta majoritatea prezidențială, fac presiuni pentru ca președintele să își anuleze deplasarea, îngrijorați de manevrele stângii pentru a se impune în fruntea viitorului guvern.

Analiza pe cifre a acestor alegeri este extrem de interesantă. Cele trei grupuri rezultate din alegeri sunt sensibil egale, cu doar câțiva deputați în plus sau în minus, dar departe de majoritatea absolută. Alianța de stânga a ajuns în frunte cu cel mai mare număr de mandate, dar RN al Marinei Le Pen a luat cele mai multe voturi și are, în Parlament, cel mai mare grup parlamentar.

Macron a respins demisia guvernului Attal, cerându-i prim-ministrului să asigure stabilitate în următoarea perioadă, timp în care președintele va încercă să facă o majoritate la centru. Extrem de vocali, deputații LFI ai lui Melenchon, reclama funcția de prim ministru. La Adunarea Nationala au început negocierile pentru formarea grupurilor parlamentare și deci a echilibrului de puteri, de unde și teama centriștilor că absenta lui Macron i-ar slabi în negocieri.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Există candidați pentru portofoliul de premier?

Alianța de stânga se chinuie să scoată un candidat unic, problema este că Melenchon încearcă să se plaseze în favorit, președintele sociliaștilor Olivier Faure s-a declarat și el candidat, există și o ecologistă pe linia de start și lista continuă. Daca stânga reușește să aglutineze un număr mai important de deputați, n-am putea trezi cu o propunere a unui ultracomunist.

Președintele este până la urmă cel care decide. Attal ar putea rămâne prim ministru până după JO, dar ar putea chiar să fie nominalizat din nou dacă Macron reușește să formeze o majoritate la centru.

Citește și