• Ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi făcut un comentariu care a stârnit un val de controverse.
  • Comentariul a fost perceput de unii dintre cei care au participat la reuniune ca fiind insensibil și lipsit de respect.
  • Ambasadorul român și comunitatea diplomatică europeană nu au dat încă o declarație oficială.

În cadrul unei întâlniri diplomatice care a avut loc la sediul ONU din Nairobi, pe 26 aprilie, ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi făcut un comentariu care a stârnit un val de controverse în rândul comunității diplomatice, scrie Kenyan Foreign Policy.

Incidentul a avut loc în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est. După ce a zărit o maimuță neagră în apropiere, ambasadorul s-ar fi referit la grupul african prin a spune: „Grupul african ni s-a alăturat”

Acest aspect părea să facă o legătură între prezența unei maimuțe și grupul de diplomați africani, care nu erau prezenți în timpul reuniunii. Țigău, în calitatea sa de președinte al Grupului regional al statelor est-europene, convocase o reuniune în incinta ONU, în sala de conferințe 9, potrivit unor surse diplomatice care au vorbit cu Kenyan Foreign Policy.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Comentariul, perceput de unii dintre cei care au participat la reuniune ca fiind insensibil și lipsit de respect, a determinat grupul de diplomați africani să caute clarificări și să abordeze problema cu autoritățile relevante.

În timp ce detaliile specifice și intențiile din spatele remarcii rămân în curs de examinare, incidentul a ridicat întrebări importante cu privire la sensibilitatea culturală și la necesitatea unei comunicări respectuoase în cadrul comunității diplomatice.

Ce declară MAE?

Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație. Instituția și-a adresat scuzele tuturor celor afectați și a declarat într-un comunicat de presă că respinge și condamnă ferm orice atitudine incompatibilă cu respectul reciproc: „Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil”.

„Astfel de conduite și atitudini nu reflectă sub nicio formă valorile instituționale și umane pe care se fundamentează acțiunea diplomatică a MAE român, care se bazează pe promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare”, se arată în comunicat.

MAE speră că acest episod izolat nu va influența negativ relația dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat.

Ce au declarat oficialitățile africane?

Surse apropiate grupului african indică faptul că au existat proteste atât la Ministerul kenyan al Afacerilor Externe, cât și la ambasadorul acuzat și au semnat inclusiv o scrisoare de protest la adresa diplomatului român.

„Grupul african dorește să se refere la faptul că încă din 1948, Declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturile și libertățile prevăzute în aceasta, fără nici un fel de distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională”, se arată într-o parte a scrisorii de protest.

Un înalt oficial diplomatic de la Nairobi s-a întrebat despre măsurile care ar putea fi luate și susține că țara gazdă poate pur și simplu să-i ceară ambasadorului acuzat să plece. „Kenya va spune pur și simplu ONU să confirme incidentul și apoi le va cere să ia măsurile adecvate”, a declarat sursa diplomatică.

Ambasadorul român și comunitatea diplomatică europeană nu au dat încă o declarație oficială cu privire la acest incident, mai transmite Kenyan Foreign Policy.

Citește și: