• În 2021, Ungaria a adoptat o legislație controversată care interzice afișarea și promovarea homosexualității în materiale accesibile minorilor.
  • Măsura a determinat Comisia Europeană să trimită Ungaria în fața instanței supreme a UE.
  • Unii politicieni maghiari și mass-media controlate de guvern au promovat narațiuni pe care experții și grupurile pentru drepturile omului le-au descris ca fiind homofobe.

Ambasadorul SUA la Budapesta a acuzat guvernul premierului de extremă dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, că folosește o mașinărie a fricii” pentru a lansa atacuri juridice și retorice asupra comunității LGBTQ, scrie The Guardian.

Frica este ceva cu care fac comerț cei care încearcă să submineze democrația, iar moneda lor de schimb sunteți de prea multe ori voi și familiile voastre”, a declarat David Pressman la un eveniment Family Pride la reședința ambasadorului.

În 2021, Ungaria a adoptat o legislație controversată care interzice afișarea și promovarea homosexualității în materiale accesibile minorilor. Măsura a determinat Comisia Europeană să trimită Ungaria în fața instanței supreme a UE, susținând că legea încalcă drepturile fundamentale și valorile blocului comunitar.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

În același timp, unii politicieni maghiari și mass-media controlate de guvern au promovat narațiuni pe care experții și grupurile pentru drepturile omului le-au descris ca fiind homofobe.

La un marș organizat de maghiari în Pécs anul trecut, am mers alături de un prieten, un coleg ambasador și un coleg părinte”, își amintește el. Camerele de luat vederi ale mass-mediei controlate de guvern erau îndreptate asupra mea – așa cum sunt și acum – și ne-au filmat în timp ce el îmi făcea cunoștință cu copilul său de cinci ani. Știrile din acea seară au relatat despre reperarea interacțiunii mele cu acest copil și au descris sinistru că am fost văzut interacționând cu copiii. Nu a fost nevoie să termine fraza – au lăsat frica să facă restul”, a spus el.

Guvernul ungar nu a răspuns la o cerere de comentarii. Sâmbătă, mii de maghiari au defilat în cadrul unei parade anuale din Budapesta.

Ambasadorul SUA a precizat că inițial era programat să își țină discursul în clădirea Parlamentului ungar, dar a fost blocat de un membru important al partidului de guvernământ al lui Orbán.

Citește și