• Încălzirea imobilelor este principala problemă energetică din Europa și România.
  • Încălzirea reprezintă cantitatea cea mai mare de energie consumată într-un imobil, dar și cantitatea cea mai mare de energie utilă consumată dintre toate sectoarele de consum.
  • Dumitru Chisăliță care sunt provocările pentru încălzirea locuințelor în viitor.

În România, cel mai mare consumator de energie, nu este industria, așa cum ai crede, ci domeniul rezidențial. 38% din energia finală merge în locuințe, 27% în transporturi, iar în industrie 21%. Este o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Însă, aceste sectoare folosesc energie din surse neregenerabile. Îți spune Dumitru Chisăliță care sunt provocările pentru încălzirea locuințelor în viitor.

Trebuie să avem…neregenerabile.” , spune Dumitru Chisăliță.

În România, se întrevăd zorii unei energii verzi. Resursele regenerabile acum se reduc la pompele de căldură și panouri termosolare sau fotovoltaice, la nivelul caselor individuale. Gabriel Foșeneanu construiește ansambluri rezidențiale din 2015, care sunt dotate cu pompe de căldură geotermice. Chiar și în aceste condiții probabilitatea ca în anul 2050 să atingem ținta de 50% din imobile alimentate cu energie regenerabilă este mică.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Sunt suta la suta…solul. Diferenta pe care …capacitate mare. Mentalitatea…a dat randament. ”

La nivel de administrație locală, încălzirea prin resurse regenerabile nu este nici la nivel de plan. Entitățile private sunt cele care dezvoltă parcuri fotovoltaice si eoliene. Deși aceste proiecte vor ajuta economia în viitor, capacitatea dezvoltată în momentul de față nu aduce vreun beneficiu pe termen scurt. Asta spune Călin Donca, investitor în panouri fotovoltaice.

Deocamdată industria verde reprezintă un procent foarte redus din totalul energiei produse în România, așadar este nevoie de o mărire de zece ori față de ce avem acum în capacitate de producție de energie verde pentru ca să simțim o diferență. Așa că în următorii 2-3 ani nu o să simțim nimic de pe urma parcurilor fotovoltaice care se construiesc.” , spune Cătălin Donca.