- Patru femei îl dau în judecată pe Andrew Tate în Marea Britanie, acuzându-l de abuz fizic și sexual; cazul introduce pentru prima dată în instanță civilă conceptul de „control coercitiv”.
- Reclamanții susțin că Tate le-a manipulat și agresat, în timp ce el neagă acuzațiile și spune că toate relațiile au fost consensuale.
- Procesul este programat pentru începutul anului 2027 și va dura 16 zile; între timp, Tate este investigat și în România pentru trafic de persoane și spălare de bani.
Un proces civil împotriva influencerului de dreapta Andrew Tate, aflat pe rol la Înalta Curte din Londra, aduce pentru prima dată în discuție în acest context noțiunea de „control coercitiv”, o formă relativ recent recunoscută de abuz, scrie Financial Times.
Advertisment
Patru femei îl dau în judecată pe Tate, acuzându-l de violență sexuală. Două dintre ele susțin că au lucrat pentru el în cadrul afacerii sale cu camere video pentru adulți, în timp ce celelalte două afirmă că Tate a pretins că inițiază o relație intimă cu ele.
Andrew Tate neagă ferm acuzațiile, pe care le-a catalogat drept „o grămadă de minciuni” și „necredibile”.
Recomandări
Avocata reclamantelor, Anne Studd KC, a explicat că „controlul coercitiv” este o formă de manipulare și grooming în care victima ajunge să nu mai reacționeze într-un mod considerat normal. Studd a adăugat că acest caz ar fi primul proces civil în care se analizează dacă un astfel de comportament poate constitui o formă intenționată de provocare a suferinței.
Avocații lui Tate susțin că toate activitățile sexuale au fost consensuale și că acuzațiile, unele datând din 2013, sunt prea vechi pentru a fi admise în instanță.
Dezbaterile din instanță s-au concentrat și asupra experților care ar putea fi chemați să depună mărturie. Reclamantele au cerut includerea unor academicieni, printre care profesoara Jane Monckton-Smith, de la Universitatea din Gloucestershire și profesorul Timothy Dalgleish, psiholog clinic la Universitatea Cambridge.
Anne Studd a argumentat că astfel de experți pot ajuta instanța să înțeleagă natura și efectele controlului coercitiv. Mărturia lui Dalgleish ar putea, de asemenea, explica de ce victimele violenței sexuale nu depun plângere imediat.
Avocata lui Tate, Vanessa Marshall KC, a susținut că un judecător experimentat poate gestiona cazul fără aceste mărturii și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comentariile publice făcute anterior de Monckton-Smith despre Tate.
Judecătorul Richard Armstrong a decis că mărturia profesoarei Monckton-Smith nu este necesară, dar a acceptat ca profesorul Dalgleish să fie audiat, întrucât ar putea ajuta la stabilirea validității în timp a plângerilor.
Procesul complet este programat pentru începutul anului 2027 și se va desfășura pe parcursul a 16 zile.
În paralel, Andrew Tate și fratele său, Tristan Tate, sunt investigați în România pentru acuzații de trafic de persoane și spălare de bani, acuzații pe care le neagă.
Citește și
- „Tarifele lui Trump au un efect secundar pozitiv”, spune Ursula von der Leyen. Ce avantaj are Europa în războiul comercial declanșat de SUA
- Sirona, noua pastilă pentru slăbit, te ajută să pierzi 10% din greutate în numai trei luni
- Grăsimea este direct legată de anxietate, dezvăluie un nou studiu inovator