• Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că lucrătorii din domeniul sănătății vor organiza un miting de protest în Piața Victoriei din Capitală pe data de 8 iunie.
  • Acesta va fi urmat de declanșarea unei greve generale începând cu data de 1 iulie.
  • Federația solicită asigurarea condițiilor de muncă decente și implementarea proiectului de lege privind salarizarea convenit cu Ministerul Sănătății.

După colapsul din educație, angajații din sănătate se pregătesc și ei de proteste. Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că lucrătorii din domeniul sănătății vor organiza un miting de protest în Piața Victoriei din Capitală pe data de 8 iunie. Acesta va fi urmat de declanșarea unei greve generale începând cu data de 1 iulie. Astfel, personalul din sistemul medical dorește să-și exprime nemulțumirea față de situația curentă și să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Federația solicită asigurarea condițiilor de muncă decente și implementarea proiectului de lege privind salarizarea convenit cu Ministerul Sănătății. Acest proiect de lege ar trebui să asigure o realiniere în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale, și să ofere posibilitatea unei creșteri efective și semnificative a veniturilor personalului din domeniul sănătății.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Ce solicită sindicaliștii

În același timp, sindicaliștii din sectorul sănătății solicită ca sporurile pentru condițiile de muncă să fie raportate la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari. De asemenea, se cere raportarea sporurilor pentru tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază pentru toate categoriile de personal. Aceste măsuri ar contribui la îmbunătățirea situației financiare a lucrătorilor din domeniul sănătății și ar recunoaște eforturile și sacrificiile acestora în îngrijirea și asistența pacienților.

Printre alte revendicări ale lucrătorilor din sănătate se numără:

Plata gărzilor medicilor conform tarifului orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizației de hrană, luând ca referință salariul minim în plată și eliminarea acesteia din calculul limitei aplicabile sporurilor, deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate, pentru a acoperi necesarul de personal și a asigura o îngrijire corespunzătoare a pacienților, creșterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în Produsul Intern Brut (PIB) la nivelul mediu al Uniunii Europene. Aceasta ar reflecta importanța acordată sectorului sănătății și ar asigura resursele necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii, achiziționarea de echipamente și asigurarea unei asistențe medicale de calitate.

Toate aceste revendicări au scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă și remunerația personalului din sănătate, precum și de a asigura servicii de sănătate eficiente și accesibile pentru populație.

„Precizăm că acţiunile de protest vor fi desfăşurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza şansele ca revendicările angajaţilor din sănătate să fie satisfăcute”, mai spune comunicatul.

Citește și