- Românii nu trebuie să cumpere peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă, afirmă Paul Anghel (ANPC).
- Pentru că peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătate, el prezintă o serie de sfaturi.
- El avertizează consumatorii că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urmă acţiunilor de control, au găsit la comercializare produse neconforme.
Românii nu trebuie să cumpere peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă, afirmă Paul Anghel (ANPC).
„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”, scrie pe Facebook Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Pentru că peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătate, el prezintă o serie de sfaturi, respectiv:
- Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a va formă o prima apreciere asupra gradului de prospeţime;
- Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi;
- Refuzaţi să cumpăraţi peste şi produse din peste pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
- Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. -Refuzaţi să cumpăraţi peste şi produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depăşită;
- La cumpărarea peştelui şi produselor din peste, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.
„La achiziţionarea produselor din peste refrigerate sau congelate, acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului şi condiţiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât şi la domiciu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate. Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub formă unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj şi acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigura salubritatea produsului”, adaugă Anghel.
El avertizează consumatorii că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urmă acţiunilor de control, au găsit la comercializare produse neconforme, precum:
- chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă prezenţa muşchiul cu o consistentă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe;
- crap proaspăt care prezenţa semne vizibil de alterare (ochii retractati în orbite şi burtă moale), produsul era în afară datei limita de consum;
- scrumbie sărata, în vid, cu lichid în ambalaj, datorită devidarii, produsul având consistentă moale şi miros nespecific;
- macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
- conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe eticheta o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peste de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut;
- conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe eticheta („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis;
- file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporţie de glazură de peste 28%;
- cod congelat, provenienţă Spania pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
- produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi neînscrierea datei durabilităţii minimale pe eticheta;
- utilizarea de denumiri improprii / menţiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering provenienţă Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).
„O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peste expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peste care prezenţa modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistentă flască a muschiului, peste şi produse din peste depozitate în afară spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu şi neautorizat, peste sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, conchide oficialul ANPC.