• În contextul conflictului dintre Israel și Hamas, Antony Blinken, Secretarul de Stat american, se află în Orientul Mijlociu.
  • În cazul conflictului dintre Israel și Hamas, Președintele american Joe Biden a prezentat un acord în trei părți.
  • Moartea civililor provocate de Israel în tabăra de refugiați Nuseirat din Gaza în timpul raidului pentru eliberarea a patru ostatici nu pot decât să întărească hotărârea Hamas de a nu accepta niciun acord.

Dacă diplomații au zile când sunt condamnați să retrăiască aceleași 24 de ore, probabil că Antony Blinken, Secretarul de Stat american, a simțit o anumită oboseală în timp ce avionul său se apropia de Orientul Mijlociu în ultima sa călătorie, scrie BBC.

Acesta este al optulea său turneu diplomatic în regiune în cele opt luni de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut. Politica de negociere a încheierii războiului din Gaza și a unui schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni era deja complicată.

Ele sunt mai încurcate ca niciodată acum că liderul opoziției israeliene, Benny Gantz, a demisionat din cabinetul de război al Premierului Benjamin Netanyahu, împreună cu aliatul său politic Gadi Eisenkot. Ambii sunt generali în retragere care au condus Forțele de Apărare Israeliene (IDF) ca șefi de stat major.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Fără Benny Gantz, americanii și-au pierdut interlocutorul preferat în cabinet. Acum că s-a întors în opoziție, Gantz dorește noi alegeri – este favoritul sondajelor pentru a fi următorul Prim-ministru. Ben-Gvir și Smotrich au amenințat că vor dărâma guvernul Netanyahu dacă acesta va fi de acord cu orice încetare a focului până când nu vor fi convinși că Hamas a fost eliminat. Ei sunt naționaliști evrei extremiști, care doresc ca războiul să continue până când nu va mai rămâne nicio urmă de Hamas.

Ei cred că Gaza, ca și tot teritoriul dintre Marea Mediterană și râul Iordan, este pământ evreiesc care ar trebui să fie colonizat de evrei. Palestinienii, susțin ei, ar putea fi încurajați să părăsească Gaza „în mod voluntar”.

Antony Blinken se află în Orientul Mijlociu pentru a încerca să împiedice ca ultimul plan de încetare a focului să ia calea tuturor celorlalte. Trei rezoluții de încetare a focului în Consiliul de Securitate al ONU au fost respinse prin veto de către SUA, dar acum Joe Biden este pregătit pentru un acord.

Pe 31 mai, Președintele a ținut un discurs în care a îndemnat Hamas să accepte ceea ce a spus că este o nouă propunere israeliană pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Era vorba de un acord în trei părți – care a fost susținut acum de o rezoluție a ONU – care începea cu o încetare a focului de șase săptămâni, un „val” de ajutor umanitar în Gaza și schimbul unor ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni.

Acordul ar urma să avanseze către eliberarea tuturor ostaticilor, o „încetare permanentă a ostilităților” și, în cele din urmă, către uriașa sarcină de reconstrucție a Gaza. Israelienii nu ar trebui să se mai teamă de Hamas, a spus el, deoarece acesta nu mai este capabil să repete ziua de 7 octombrie. Hamas insistă că va fi de acord doar cu o încetare a focului care garantează retragerea israeliană din Gaza și sfârșitul războiului.

Distrugerile și moartea civililor provocate de Israel în tabăra de refugiați Nuseirat din Gaza în timpul raidului de săptămâna trecută pentru eliberarea a patru ostatici nu pot decât să întărească această hotărâre. Autoritățile sanitare din Gaza, conduse de Hamas, afirmă că 274 de palestinieni au fost uciși în timpul raidului. Forțele de apărare israeliene spun că numărul acestora a fost mai mic de 100.

Nici Hamas și nici Israelul nu s-au angajat public să respecte acordul prezentat de Președintele Biden.

Citește și