• Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va avea o întâlnire cu omologul său britanic, David Lammy, pentru a deschide un dialog strategic SUA-Regatul Unit.
  • Blinken va discuta o serie de probleme critice, inclusiv Indo-Pacific, parteneriatul AUKUS, Orientul Mijlociu și sprijinul pentru Ucraina.
  • Blinken se va întâlni și cu prim-ministrul Keir Starmer în timpul vizitei sale în Regatul Unit.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va călători la Londra luni pentru o vizită de două zile, în cadrul căreia se va întâlni cu secretarul de externe David Lammy, pentru discuții care vizează războiul din Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie BBC.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Blinken va deschide un așa-numit „dialog strategic SUA-Regatul Unit” – înțeles ca o serie de întâlniri între oficiali de rang înalt, pe care Washingtonul le descrie ca fiind „reafirmarea” „relației speciale” dintre cele două țări.

Domnul Blinken va „discuta o gamă de probleme critice, inclusiv Indo-Pacific, parteneriatul AUKUS, Orientul Mijlociu și eforturile noastre colective de a sprijini Ucraina”, a declarat Departamentul de Stat.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
S.O.S SECRET SERVICE
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA

Blinken ar urma, de asemenea, să se întâlnească cu prim-ministrul Keir Starmer în timpul vizitei sale în Regatul Unit.

Secretarul de Externe și Blinken s-au mai întâlnit în timpul primei vizite a lui Keir Starmer la Washington ca prim-ministru, în iulie, pentru Summitul NATO.

În urma acelei întâlniri, Departamentul de Stat a declarat că Blinken și Lammy „au reafirmat importanța asigurării că Ucraina beneficiază de asistența economică, de securitate și umanitară de care are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a ajunge la un armistițiu în Gaza care să asigure eliberarea ostaticilor și să pună bazele pentru o pace durabilă.

Blinken a vizitat frecvent Israelul, având 10 vizite de la atacurile Hamas din 7 octombrie anul trecut.

În urma celei mai recente întâlniri cu Benjamin Netanyahu, Blinken a declarat că prim-ministrul israelian a acceptat așa-numita „propunere de punte” a Washingtonului, menită să rezolve punctele dificile și să aducă Israelul și Hamas mai aproape de un acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor.

Presiunea asupra lui Netanyahu pentru a finaliza un acord a crescut, în contextul protestelor pe scară largă din Israel de săptămâna trecută.

Vineri, Casa Albă a anunțat că prim-ministrul britanic va călători, de asemenea, la Washington pentru a doua sa întâlnire bilaterală cu președintele Joe Biden la Casa Albă, vineri, 13 septembrie.

Prim-ministrul a declarat că primele sale discuții față în față cu președintele Biden din iulie au fost o oportunitate de a „reangaja” NATO și „relația specială” dintre Regatul Unit și SUA.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus că Starmer și Biden vor avea „o discuție aprofundată pe o gamă de probleme globale de interes comun”.

Casa Albă a adăugat că „sprijinul robust pentru Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse” va fi, de asemenea, o temă de discuție, precum și asigurarea eliberării ostaticilor și a unui acord de armistițiu pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Blinken va deschide un așa-numit „dialog strategic SUA-Regatul Unit” – adică o serie de întâlniri între oficiali de rang înalt, pe care Washingtonul le descrie ca fiind „reafirmarea relației speciale” dintre cele două țări.

Blinken va „aborda o gamă de probleme critice, inclusiv Indo-Pacific, parteneriatul AUKUS, Orientul Mijlociu și eforturile colective de a sprijini Ucraina”, a declarat Departamentul de Stat.

„Președintele Biden va sublinia importanța continuării consolidării relației speciale dintre Statele Unite și Regatul Unit”, a mai declarat Casa Albă.

Citește și