• Israelul este în alertă maximă, Iranul și Hezbollah vor să atace.
  • Blinken le-a spus miniștrilor de externe din G7 că Iranul va putea ataca în următoarele 24-48 ore.
  • Joe Biden se întâlnește luni cu principalii consilieri pe apărare: pregătiri pentru orice scenariu.
  • Netanyahu a avertizat Iranul că va plăti un preț mare pentru atac.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit să răspundă la orice atac după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, miercurea trecută, în timp ce vizita Iranul.

Israelul nu a recunoscut public că se află în spatele crimei, dar se pregătește pentru posibile represalii din partea Iranului. Într-o discuție telefonică a miniștrilor de externe din grupul G7, Antony Blinken ar fi spus că Iranul va ataca în următoarele 24 până la 48 de ore.

Netanyahu a declarat duminică, în cadrul unei reuniuni a Cabinetului, că Israelul este pregătit pentru orice scenariu” și că va plăti un preț mare pentru orice act de agresiune, indiferent de front.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit, de asemenea, cu înalți oficiali militari duminică. Publicația media israeliană Haaretz informează că șeful Comandamentului Central al SUA este așteptat să viziteze Israelul luni.

Miniștrii de externe ai G7 s-au întâlnit, de asemenea, prin telefon pentru a discuta situația duminică seara. Ministrul japonez de externe Kamikawa Yoko a declarat că este important să se evite represaliile și să se detensioneze situația. Ea a declarat că Japonia a colaborat cu părțile implicate.

Miniștrii G7 au confirmat că se vor coordona îndeaproape și vor face apel la Iran – și la alți actori – să dea dovadă de reținere. Miniștrii au convenit, de asemenea, să colaboreze pentru a-și proteja cetățenii în țări precum Libanul.

Citește și