• Dacă Biden ar decide să nu mai candideze, cea mai evidentă alegere pentru a-l înlocui ar fi vicepreședinta sa de 59 de ani.
  • Deja unii democrați privesc dincolo de Kamala la alți posibili concurenți.
  • Harris, fiica imigranților jamaicani și indieni, este cea mai sus pusă femeie din istoria SUA.

Performanța pe care a avut-o Joe Biden în timpul debate-ului i-a lăsat pe democrați atât de panicați, încât unii caută o alternativă pentru a-l înlocui pe președintele în vârstă de 81 de ani ca reprezentant al partidului, scrie The Guardian.

Biden nu a dat nicio indicație că intenționează să iasă din cursă, iar campania sa a respins categoric sugestia. Dar acest lucru nu a făcut nimic pentru a reduce la tăcere criticii care se întreabă în mod deschis dacă Biden este persoana potrivită să-l înfrunte pe Donald Trump , o figură pe care președintele – și partidul său – o consideră o amenințare gravă la adresa democrației americane.

Într-un scenariu puțin probabil, în care Biden ar decide să nu mai candideze, cea mai evidentă alegere pentru a-l înlocui ar fi vicepreședinta sa de 59 de ani și partenera de conducere, Kamala Harris . Dar nu ar fi imediat – și alți candidați probabil ar provoca-o pe Harris, care a suferit propriile ei cote de aprobare scăzute, pentru nominalizare.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
CE SE ALEGE DE UK
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP
ALEGERI ÎN MAREA BRITANIE
JAPONIA TRECE LA ALT NIVEL

Deja unii democrați privesc dincolo de Kamala la alți posibili concurenți – guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer, guvernatorul Illinois JB Pritzker, guvernatorul California Gavin Newsom și guvernatorul Maryland Wes Moore. Este un semn că democrații nu au îmbrățișat-o încă pe Harris ca succesor al lui Biden.

„Chiar să discutăm despre retragerea lui Biden, în timp ce o ignorăm complet pe Kamala… este o privire serioasă asupra modului în care vedem importanța, capacitatea și seriozitatea femeilor de culoare”, a spus scriitoarea Tanzina Vega la X.

Harris, fiica imigranților jamaicani și indieni, este cea mai sus pusă femeie din istoria SUA și prima femeie de culoare care a ocupat funcția de vicepreședinte.

Democrații, traumatizați de pierderea lui Hillary Clinton în fața lui Trump în 2016, s-au adunat în spatele lui Biden în 2020 pentru un câmp de candidați mai tânăr, mai divers și mai progresist, care a inclus-o pe Harris. În calitate de candidat, Biden a promis că va fi o „ punte ” către următoarea generație de lideri democrați, pe care mulți l-au interpretat ca un angajament de a servi un singur mandat înainte de a-i preda ștafeta lui Harris.

Dar când a venit momentul să ia o decizie, Biden a susținut că este încă democratul cel mai bine poziționat pentru a-l învinge pe Trump.

În ultimii trei ani și jumătate, vicepreședinția lui Harris i-a divizat pe democrați. Presa negativă, agravate de atacuri sexiste și rasiste și un portofoliu de politici provocatoare au cântărit percepția publicului asupra fostului senator al Californiei. Aproape 50% dintre alegători au o viziune nefavorabilă asupra lui Harris, conform mediei sondajelor 538 , în comparație cu aproximativ 40% care o privesc favorabil, cifre care sunt comparabile cu cele ale lui Biden.

În ciuda unui început dificil al mandatului ei, Harris s-a obișnuit ușor în acest rol, mai ales de când a devenit vocea principală a administrației privind drepturile la avort. Luni, Harris a marcat doi ani de la a doua aniversare a deciziei Curții Supreme a SUA care a anulat Roe v Wade cu un avertisment că Trump nu va ezita să restrângă și mai mult drepturile de reproducere ale femeilor într-un al doilea mandat.

Vicepreședinta a declarat: „În cazul furtului libertății reproductive de la femeile din America, Donald Trump este vinovat”. Apărarea clară a lui Harris a drepturilor la avort, de departe cea mai puternică problemă a democraților, este în contrast puternic cu Biden. În timpul dezbaterii de joi, Biden a greșit un atac asupra lui Trump din cauza interdicțiilor republicane asupra procedurii, orientând în mod bizar la imigrație și ridicând cazul unei tinere ucise în Georgia.

La câteva momente după ce Biden a terminat dezbaterea, Harris a fost cea care l-a apărat într-o serie de interviuri. Pe CNN și MSNBC, Harris și-a etalat performanța, spunând că alegătorii trebuie să se uite la ultimii trei ani și jumătate de realizări și nu doar la dezbaterea de 90 de minute. Harris a recunoscut că Biden a avut un „început lent”, dar a insistat că a terminat „puternic”.

„Vorbesc despre alegerea pentru noiembrie”, a spus ea la CNN. „Vorbesc despre unul dintre cele mai importante alegeri din viața noastră colectivă.”

Într-un dus-întors ascuțit, prezentatorul CNN Anderson Cooper a presat-o pe Harris cu privire la solicitările ca Biden să se retragă. „Nu voi petrece toată noaptea cu tine vorbind despre ultimele 90 de minute când m-am uitat la ultimii trei ani și jumătate de performanță”, a spus ea, subliniind realizările sale legislative și executive pe care le-a atras în primul său mandat.

La un miting din Las Vegas a doua zi, Harris și-a dublat sprijinul.

„Negociind acorduri bipartizane, îl văd în sală menținându-ne țara în siguranță”, a spus ea, adăugând că alegerile nu vor fi decise „într-o noapte în iunie”. Dezbaterea de la Atlanta a fost prima din ciclul electoral, cu o a doua programată în septembrie. Campania Biden a fost de acord cu o dezbatere vicepreședințială între Harris și eventualul candidat al lui Trump, dar termenii nu au fost încă confirmați.

Într-o confruntare ipotetică cu Trump, Harris s-a comportat aproximativ la egalitate cu Biden, fiind în urmă cu șase puncte în comparație cu fostul președinte într-un sondaj din februarie Times/Siena . Biden l-a urmat pe Trump cu cinci puncte în același sondaj. Între timp, sondajul a constatat că Harris a fost mai puternică decât Biden cu alegătorii de culoare, deși mai rea cu alegătorii și bărbații latini.

Vârsta lui Biden a fost mult timp o provocare electorală. Dar performanța sa șocantă în dezbateri i-a șocat chiar și pe cei mai convinși susținători ai săi. La un miting de vineri, Biden și-a recunoscut poticnirile, dar a insistat că este încă cel mai bun candidat pentru a-l învinge pe Trump.

„Știu că nu sunt un bărbat tânăr, ca să spun ceea ce este deja evident”, a spus el la un miting după dezbatere din Carolina de Nord. „Știu că nu merg la fel de ușor ca înainte, nu vorbesc la fel de lin ca înainte, nu mai dezbat la fel de bine ca înainte, dar știu ce știu. Știu să spun adevărul.”

Dar preocupările tot mai mari cu privire la acuitatea mentală a lui Biden au atras o atenție și mai mare asupra lui Harris, în special din partea dreaptă. Republicanii au încercat să-l facă pe Harris un boogyman, Nikki Haley avertizând în timpul primarelor GOP că votul pentru Biden era un vot pentru „un președinte Harris”.

Având în vedere convenția programată pentru mijlocul lunii august la Chicago și procesul formal de nominalizare care va avea loc virtual la un moment dat înainte de aceasta pentru a respecta termenul limită pentru votul din Ohio, mulți democrați au spus că nu este suficient timp pentru a-l înlocui pe Biden în partea de sus a biletului. .

Fostul parlamentar din Carolina de Sud și comentator democrat Bakari Sellers, care a susținut-o pe Harris la ca fiind primar în 2020, a spus că dorința unei alternative care să apară în acest stadiu este inutilă.

Citește și