• Arabia Saudită se pregătește să deschidă primul magazin de alcool în capitala Riyadh.
  • Noul magazin este situat în Cartierul Diplomatic al Riyadh-ului, o zonă în care se află ambasade și diplomați, și va fi „strict restricționat” pentru non-musulmani.
  • Această mișcare reprezintă un moment de referință în eforturile Regatului, conduse de Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, de a deschide țara musulmană ultra-conservatoare spre turism și afaceri.

Arabia Saudită se pregătește să deschidă primul magazin de alcool în capitala Riyadh, destinat exclusiv diplomaților non-musulmani, conform unei surse familiare cu planurile și unui document. Clienții vor trebui să se înregistreze printr-o aplicație mobilă, să obțină un cod de autorizare de la Ministerul de Externe și să respecte cotele lunare la achiziții, conform documentului văzut de Reuters.

Această mișcare reprezintă un moment de referință în eforturile Regatului, conduse de Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, de a deschide țara musulmană ultra-conservatoare spre turism și afaceri, având în vedere că alcoolul este interzis în Islam.

Aceasta face, de asemenea, parte din planurile extinse cunoscute sub numele de „Vision 2030″ pentru construirea unei economii post-petrol. Noul magazin este situat în Cartierul Diplomatic al Riyadh-ului, o zonă în care se află ambasade și diplomați, și va fi „strict restricționat” pentru non-musulmani, conform documentului. Nu este clar dacă și alți expați non-musulmani vor avea acces la magazin.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Milioane de expați trăiesc în Arabia Saudită, dar majoritatea sunt muncitori musulmani din Asia și Egipt. O sursă familiară cu planurile a declarat că se așteaptă ca magazinul să se deschidă în săptămânile următoare.

Arabia Saudită are legi stricte împotriva consumului de alcool – sute de lovituri de bici, deportare, amenzi sau închisoare, iar expații se pot confrunta, de asemenea, cu deportarea. În cadrul reformelor, pedeapsa cu bătaia a fost în mare parte înlocuită cu sentințe la închisoare. Alcoolul a fost disponibil doar prin poștă diplomatică sau pe piața neagră.

Guvernul a confirmat miercuri rapoartele din media controlată de stat cu privire la impunerea unor restricții noi asupra importurilor de alcool în cadrul misiunilor diplomatice. Centrul de Comunicare Internațională (CIC) al Arabiei Saudite a declarat că noile reglementări au fost introduse pentru a contracara comerțul ilicit de bunuri alcoolice.

Acest nou proces va continua să acorde și să asigure că toți diplomații ambasadelor non-musulmane au acces la aceste produse în cote specificate”, a declarat CIC într-un comunicat către Reuters. Comunicatul nu a vorbit despre magazinul de alcool, dar a menționat că noul cadru respectă convențiile diplomatice internaționale.

Arabia Saudită, care a fost relativ închisă timp de decenii, a relaxat în ultimii ani codurile sociale stricte, cum ar fi segregarea bărbaților și femeilor în locuri publice și obligativitatea purtării de către femei a unor robe negre care le acoperă complet.

Puterea Prințului Mohammed a fost însoțită de schimbări care au inclus deschiderea țării către turismul non-religios, concerte și permisiunea pentru femei de a conduce, precum și o represiune a disidenței și a rivalilor politici. „Vision 2030” include, de asemenea, dezvoltarea industriei locale și a centrelor logistice și vizează adăugarea a sute de mii de locuri de muncă pentru cetățenii saudiți.

Citește și