• Gruparea Houthi au lansat atacuri asupra navelor din Marea Roșie ca răspuns la campania militară a Israelului în Gaza.
  • Au afirmat că acțiunile lor sunt represalii pentru violențele din regiune.
  • În ultimele luni, gruparea Houthi a intensificat atacurile cu rachete și drone, inclusiv asupra Israelului.

Armata americană afirmă că a lansat atacuri asupra grupării Houthi, susținută de Iran, în Yemen, lovind 15 ținte, conform BBC.

Pentagonul a declarat că a folosit avioane și nave de război pentru a lansa atacurile în scopul „protejării libertății de navigație”. Mai multe explozii au fost raportate în unele dintre principalele orașe din Yemen, inclusiv în capitala Sanaa.

Din noiembrie, Houthis au lansat atacuri asupra a aproximativ 100 de nave în Marea Roșie, scufundând două nave. Gruparea rebelă afirmă că atacurile sunt represalii pentru campania militară a Israelului în Gaza.

Recomandări

ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VERIFIED BY GOOGLE
PROMOVARE LA TELE-SHOPPING
TRUMP VREA RIPOSTA
PRINCESS DIARIES 3

Comandamentul Central, care supraveghează operațiunile militare ale SUA în Orientul Mijlociu, a declarat că atacurile au vizat sisteme de arme, baze și alte echipamente aparținând houthi. Mass-media aliate Houthi afirmă că Sanaa, capitala Yemenului, s-a numărat printre orașele lovite.

Luni, Houthis au declarat că au doborât o dronă MQ-9 Reaper de producție americană deasupra Yemenului. Armata americană a recunoscut că a pierdut un avion fără pilot.

Săptămâna trecută, Pentagonul a declarat că Houthis au lansat „un atac complex” asupra navelor marinei americane din regiune, deși toate armele lansate au fost doborâte.

Sanaa a avut o pauză de bombardamente în ultimii doi ani, de când luptele dintre părțile beligerante din Yemen s-au diminuat în mare măsură. Pe lângă atacurile asupra navelor din Marea Roșie, Houthis au lansat mai multe rachete și drone direct asupra Israelului.

În iulie, o dronă lansată din Yemen a lovit Tel Aviv, omorând o persoană și rănind alte 10. Luna trecută, gruparea a lansat mai multe rachete asupra Israelului, inclusiv una care a vizat principalul aeroport israelian. De ambele ori, Israelul a răspuns prin atacarea unor locații din Yemen.

La începutul acestui an, SUA, Regatul Unit și alte 12 națiuni au lansat Operațiunea Prosperity Guardian pentru a proteja căile maritime din Marea Roșie împotriva Houthis.

Houthis fac parte dintr-o rețea de grupuri armate din Orientul Mijlociu susținute de Iran, care include Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza.

Citește și