• Pilotul ucrainean „Moonfish” a fost considerat unul dintre cei mai buni piloți din Forțele Aeriene Ucrainene.
  • Ucraina a primit 10 avioane F-16 până acum, dintr-un total de aproximativ 85 de aeronave promise de statele aliate.
  • O comisie specială a Ministerului Apărării investighează cauzele accidentului, a declarat Statul Major.

Armata ucraineană a pierdut un avion occidental F-16, în timpul atacurilor rușilor de luni, spune statul major ucrainean. Motivele din spatele pierderii avionului sunt încă necunoscute, dar se iau în considerare atât o eroare a pilotului, cât și o posibilă doborâre a aeronavei din cauza sistemelor antiaeriene ucrainene. Pilotul care afla la bord a murit. Acesta era unul dintre cei mai bine pregătiți piloți ucraineni pe avioanele de producție americană F-16.

O comisie specială a Ministerului Apărării investighează cauzele accidentului, a declarat Statul Major.

În SUA, Sabrina Singh, purtător de cuvânt adjunct al Pentagonului, a declarat că a văzut rapoartele despre prăbușirea F-16, și a adăugat că nu are cunoștință de nicio cerere de asistență de la incident.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

„Voi spune, în linii mari, că aviația de luptă este foarte complexă”, a spus Singh. „Suntem foarte mândri să instruim piloți aici în Statele Unite, iar aliații noștri pregătesc piloți și pentru Ucraina. În fiecare zi zboară cu aceste avioane.”

Forțele aeriene ucrainene au raportat că numele pilotului avionului căzut era Oleksi Mes și că acesta a murit în timp ce respingea un atac rusesc masiv. În timpul bătăliei aeriene, trei rachete de croazieră și o dronă au fost distruse, au declarat forțele aeriene.

Citește și