• Mii de democrați se vor aduna la Chicago pentru Convenția Națională Democrată, eveniment care marchează tradiția de nominalizare a candidatului prezidențial.
  • Convenția se va axa pe discursuri ale democraților proeminenți și adoptarea platformei partidului.
  • Discursurile cheie vor fi susținute de Președintele Biden, Prima Doamnă Jill Biden, fostul Președinte Obama, Vicepreședinta Harris și alți lideri democrați proeminenți.

Cu doar trei luni înainte de alegerile din 2024, mii de oameni se vor aduna la Chicago în această săptămână pentru Convenția Națională Democrată, conform BBC.

Este o tradiție care datează din anii 1830, când un grup de delegați democrați care îl susțineau pe Președintele Andrew Jackson s-au adunat la Baltimore pentru a-l nominaliza pentru un al doilea mandat.

Anul acesta va arăta ușor diferit față de ceilalți, deoarece Partidul Democrat a desemnat-o deja oficial pe vicepreședinta Kamala Harris în cadrul unui apel nominal virtual, după ce Președintele Joe Biden a renunțat la cursă.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Dar multe dintre celelalte tradiții ale DNC – inclusiv aparițiile celebrităților și discursurile memorabile ale liderilor partidului – vor rămâne aceleași.

Când și unde are loc Convenția Națională Democrată?

Convenția din acest an va avea loc la United Center Arena din Chicago, de luni 19 august până joi 22 august.

Deoarece Harris și Walz au fost deja nominalizați, convenția din acest an se va axa pe discursuri ale democraților proeminenți și pe adoptarea platformei partidului. Delegații lucrează în timpul zilei pentru a finaliza platforma, al cărei proiect a fost deja publicat.

Acesta se concentrează pe o gamă largă de probleme, inclusiv planuri de reducere a inflației, de atenuare a schimbărilor climatice și de combatere a violenței armate. În proiect, democrații pun în contrast fiecare dintre pozițiile partidului cu Proiectul 2025, un proiect ultraconservator despre cum ar putea arăta o a doua administrație Trump, întocmit de Fundația Heritage. Trump a încercat să se distanțeze de proiect, deși mai mulți aliați ai săi au fost implicați în redactarea acestuia.

Cine va vorbi?

Președintele Biden va fi capul de afiș al convenției luni seara, iar palmaresul său va fi onorat pe tot parcursul serii.

Mulțimea îi va auzi, de asemenea, pe Prima Doamnă Jill Biden, pe fostul Secretar de Stat Hillary Clinton, pe reprezentantul din Maryland Jamie Raskin, pe primarul orașului Chicago, Brandon Johnson și pe alți lideri democrați. De asemenea, vor fi audiați americani afectați de interzicerea avortului în state controlate de republicani și voci din mișcarea sindicală – inclusiv președintele United Auto Workers, Shawn Fain.

Prima seară a DNC va „prezenta angajamentul lui Kamala Harris de a lupta pentru americanii obișnuiți”, cu un accent deosebit pe „libertate”, au declarat reporterilor oficialii DNC.

Marți, fostul Președinte Barack Obama și fosta Primă Doamnă Michelle Obama sunt așteptați să facă declarații. Guvernatorul statului Illinois, JB Pritzker, și soțul doamnei Harris, Doug Emhoff, Second Gentleman, se vor adresa de asemenea convenției marți.

În programul de miercuri figurează, printre alții, fostul Președinte Bill Clinton și fostul Președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

Partenerul de cursă al doamnei Harris, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, va ține discursul de maximă audiență în acea seară, după nominalizarea sa.

Cea mai importantă seară a convenției este joi, când vicepreședintele Harris va urca pe scenă. Aceasta va accepta oficial nominalizarea prezidențială și își va ține discursul în ultima seară a convenției, dedicată „Pentru viitor”.

Fostul secretar de stat Hillary Clinton, liderul majorității din Senat Chuck Schumer și liderul minorității din Camera Reprezentanților Hakeem Jeffries vor urca și ei pe scenă la un moment dat în cursul săptămânii.

Politicienii faimoși nu sunt singurii care își vor face apariția. Convenția va audia, de asemenea, mai mulți americani obișnuiți, inclusiv votanți ai lui Trump.

Cine va mai fi prezent?

Aproximativ 50.000 de persoane sunt așteptate să participe la convenția din acest an de la Chicago. Printre aceștia se numără mii de delegați aleși de partidele democrate de stat, precum și superdelegați, care sunt oficiali aleși importanți, membri notabili ai Partidului Democrat și unii membri ai Comitetului Național Democrat.

Citește și