• Trump a acceptat să fie intervievat de FBI în cadrul anchetei privind tentativa de asasinat de la mitingul său din Pennsylvania.
  • Ancheta a scos la iveală eșecuri semnificative în securitatea mitingului, inclusiv faptul că Crooks a fost observat de o echipă SWAT cu mult înainte de atac.
  • FBI nu a reușit încă să determine motivul atacului.

Donald Trump a acceptat să fie intervievat de FBI, ca parte a anchetei privind tentativa de asasinat la mitingul său din Pennsylvania, scrie BBC.

Într-un apel cu reporterii de luni, FBI nu a menționat data când va avea loc interviul, dar a spus că va fi „un interviu standard cu o victimă, așa cum se procedează cu oricare altă victimă a unei crime”.

„Vrem să știm perspectiva sa a celor observate”, a spus Kevin Rojek, agent special FBI. Deși au strâns o serie de dovezi, anchetatorii nu au determinat încă motivul pentru care Thomas Matthew Crooks a deschis focul pe 13 iulie. Între timp, niște mesaje nou apărute dezvăluie că atacatorul în vârstă de 20 de ani a fost observat de o echipă locală SWAT cu peste 90 de minute înainte să aibă loc atacul – mult mai devreme decât se credea anterior.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
S.O.S SECRET SERVICE
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA

Mesajele obținute de New York Times și ABC News intră pe lista eșecurilor de securitate care au precedat tentativei de asasinat asupra foștului Președinte.

Luni, FBI a declarat că anchetatorii cred că Crooks a „plănuit totul în detaliu” înainte de mitingul din 13 iulie și „a făcut eforturi semnificative” pentru a-și acoperi activitățile. Planificarea – care a inclus 6 achiziționări de componente pentru dispozitive explozive – a fost condusă în așa manieră care ar fi putut „stârni suspiciunea părinților în mod semnificativ”, a spus Rojek, agent FBI.

Mai multe investigații au fost lansate cu privire la ce a mers prost în securizarea spațiului dedicat mitingului în Butler, pe 13 iulie.

Directoarea Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat după ce și-a recunoscut eșecul.

În ziua tentivatei de asasinat, Secret Service era responsabilă de securitate într-o zonă împrejmuită, iar forțele de ordine locale erau responsabile pentru zonele dincolo de aceasta.

La ora locală 16:19, lunetistul poliției locale a trimis un mesaj text către doi colegi care se aflau la etajul al doilea al unui depozit cu vedere la fața locului, spunându-le că iese din tură. Când a părăsit clădirea, a văzut un tânăr care stătea la o masă de picnic și i-a anunțat pe ceilalți, spunând într-un text „cineva ne-a urmărit și s-a furișat și a parcat lângă mașinile noastre, ca să știți”.

Până la ora 17:38, Crooks se mutase de la masă la depozit, o clădire American Glass Research (AGR), iar fotografii cu el au fost făcute și distribuite într-un chat de grup.

„Copilul analizează împrejurimile clădirii în care ne aflăm. AGR cred că este (clădirea). L-am văzut cu un telemetru privind spre scenă. Ca să știți. Dacă vreți, să anunțați lunetiştii Secret Service să aibă grijă. L-am pierdut din vedere”.

Treizeci și trei de minute mai târziu, Crooks a murit împușcat de Secret Service, după ce a deschis focul de pe acoperișul unui depozit alăturat.

În timp ce investigația FBI se concentrează pe Crooks și motivațiile sale – mai degrabă decât asupra oricăror erori de securitate care au avut loc – Rojek a spus că anchetatorii cred că atacatorul de 20 de ani a ajuns la locul mitingului la ora 13:50 în ziua tentativei de asasinat și, la scurt timp după, a lansat o dronă timp de 11 minute pentru a cerceta zona.  

Eșecul Secret Service în securizarea mitingului

FBI-ul crede că Crooks a părăsit locul evenimentului în jurul orei 16:00, înainte de a se întoarce și de a fi identificat ca o persoană suspectă, la scurt timp după ora 17:00.

În jurul orei 17:30, Crooks a fost văzut printr-un telemetru, conform cronologiei FBI-ului, cu mai puțin de o jumătate de oră înainte de a fi observat mergând aproape de clădirea AGR cu un rucsac.

La ora 18:11, Crooks a fost confruntat de un ofițer de poliție local, cu aproximativ 30 de secunde înainte de a trage opt focuri în direcția lui Trump și a mulțimii.

Se crede acum că Crooks a efectuat o „scanare timpurie” a locului pe 11 iulie, cu două zile înainte de miting.

Mesajele text recent publicate extind perioada de timp în care tânărul de 20 de ani a stârnit suspiciunile forțelor de securitate. Raportele anterioare stabiliseră că Crooks era pe radarul forțelor de ordine locale cu aproximativ o oră înainte de împușcare.

Martorii au declarat pentru BBC că, la scurt timp după împușcătură, au observat o persoană suspectă pe acoperiș și au dat alarma.

Rămâne neclar de ce a existat o defecțiune în comunicarea dintre forțele de ordine locale și Secret Service.

Membrii echipei locale SWAT au declarat pentru ABC News duminică că nu au avut contact cu Secret Service și că o întâlnire față în față nu a avut loc.

Citește și