Atacuri puternice zguduie Beirutul. Israelul extinde campania în Liban

Atacuri masive consecutive au lovit suburbiile sudice ale Beirutului de sâmbătă seara până duminică, conform Reuters, trimițând explozii în oraș timp de aproape 30 de minute vizibile de la câțiva kilometri distanță.

Atacurile au venit după zile de bombardare de către Israel a suburbiilor din Beirut considerate bastionuri pentru gruparea armată susținută de Iran, Hezbollah, ucigând liderul Sayyed Hassan Nasrallah și posibil succesorul său potențial.

O sursă de securitate libaneză a declarat sâmbătă că Hashem Safieddine, potențialul succesor, nu mai avea contact de vineri, după un atac aerian israelian în apropierea aeroportului internațional al orașului, despre care se spunea că l-ar fi vizat.

Armata israeliană a declarat că l-a eliminat pe Nasrallah într-o lovitură asupra cartierului general de comandă central al grupului din Beirut pe 27 septembrie. Hezbollah a confirmat că a fost ucis.

Surse de securitate libaneze au declarat că loviturile israeliene de vineri asupra Dahiyeh, o zonă rezidențială și fortăreață Hezbollah la sud de centrul Beirutului, au împiedicat salvatorii să cerceteze locul atacului de joi noaptea.

Hezbollah nu a făcut niciun comentariu până acum cu privire la Safieddine. Pierderea lui ar fi o altă lovitură pentru grup. Grevele israeliene în regiune în ultimul an, accelerate brusc în ultimele câteva săptămâni, au decimat conducerea Hezbollah.

Israelul și-a extins acțiunile în Liban. Sâmbătă, a făcut prima lovitură în orașul nordic Tripoli, a declarat un oficial de securitate libanez, iar trupele israeliene au lansat raiduri în sud. Cel puțin opt lovituri au zguduit suburbiile din sudul Beirutului sâmbătă seara, inclusiv aproape de aeroport, potrivit martorilor Reuters, după ce armata israeliană a avertizat unii rezidenți să fugă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari a declarat sâmbătă că Israelul a ucis 440 de luptători Hezbollah în operațiunile sale terestre din sudul Libanului și a distrus 2.000 de ținte Hezbollah. Hezbollah nu a publicat bilanțul morților.

Israelul spune că și-a intensificat atacul asupra Hezbollah pentru a permite întoarcerea în siguranță a zeci de mii de cetățeni la casele din nordul Israelului, bombardate de grup încă din 8 octombrie.

Exit mobile version