• De asemenea, loviturile au vizat situri militare legate de programul nuclear al Teheranului și de producția de rachete balistice.
  • Netanyahu a declarat că operațiunea și-a atins obiectivele, distrugând capacități militare cheie.
  • Imaginile din satelit au confirmat daune semnificative la siturile militare Parchin și Khojir.
  • Liderii occidentali au avertizat Israelul să evite lovirea instalațiilor petroliere și nucleare iraniene.
  • Iranul a minimizat impactul atacului, dar a avertizat că își rezervă dreptul la autoapărare.

Israelul ar fi folosit rachete de precizie și drone în atacul său fără precedent asupra Iranului din acest weekend.

Obiectivele atacului și impactul său

Conform The Guardian, Israel a vizat sistemele de apărare aeriană care protejează instalații esențiale de petrol și gaze, precum și situri militare legate de programul nuclear al Teheranului și de producția de rachete balistice.

Israelul a atacat deschis Iranul pentru prima dată sâmbătă, în cea mai recentă confruntare directă dintre inamicii regionali, aducând Orientul Mijlociu cu un pas mai aproape de o conflagrație la scară largă.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

Operațiunea, cu numele de cod „Days of Repentance” (Zilele pocăinței), pare să fi avut scopul de a diminua capacitatea Iranului de a ataca Israelul, precum și de a face țara mai vulnerabilă la viitoare lovituri aeriene.

Temându-se de un război total și de șocuri pentru industria petrolieră mondială, liderii occidentali l-au îndemnat pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, să nu țintească instalațiile petroliere sau nucleare în cadrul răspunsului mult așteptat la o salvă de rachete balistice iraniene asupra Tel Avivului și a bazelor militare la 1 octombrie.

Imaginile prin satelit ale locurilor afectate din Iran și detaliile raportate de New York Times sugerează că liderul israelian a ținut cont de sfaturile aliaților, dar locațiile loviturilor au semnalat totuși că Israelul este capabil să lovească ținte de mare valoare dacă escaladarea continuă.

Imaginile din satelit analizate de Associated Press și Reuters au arătat o structură complet distrusă și mai multe deteriorate la Parchin, în apropiere de Teheran, un sit despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică afirmă că are legătură cu programul nuclear iranian.

Reacția Iranului 

În primele sale comentarii publice privind atacul, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat că atacul „nu ar trebui nici minimizat, nici exagerat” și că oficialii militari vor discuta următorii pași ai Iranului, sugerând că represaliile ar putea să nu fie iminente.

Oficialii iranieni au avertizat în mod repetat că atacurile asupra infrastructurii nucleare sau energetice ar depăși o „linie roșie”.

Două clădiri păreau să fi suferit daune la baza militară Khojir din apropiere, despre care analiștii occidentali cred că este un loc de producție pentru rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Nu este încă clar câte site-uri au fost vizate și amploarea pagubelor, deși mass-media israeliene au raportat aproximativ 20 de lovituri.

Netanyahu a susținut că operațiunea israeliană și-a atins obiectivele, făcând inoperabile siturile de producție a rachetelor utilizate pentru a ataca Israelul, precum și distrugerea sistemelor de apărare aeriană.

Citește și