• Israelul a implantat explozibili în pagerele Apollo vândute către Hezbollah, care păreau sigure și robuste, dar au fost de fapt un mecanism de atac.
  • Operațiunea de sabotaj a fost planificată timp de aproape nouă ani, cu detalii elaborate.
  • În urma atacurilor, Iranul a lansat rachete împotriva Israelului ca represalii.

În prezentarea inițială către Hezbollah de acum doi ani, noua linie de pagere Apollo părea perfect adaptată nevoilor unui grup de miliție cu o rețea întinsă de luptători și o reputație greu câștigată, scrie Washington Post.

Pagerul AR924 era ușor voluminos, dar robust, construit pentru a supraviețui condițiilor de pe câmpul de luptă. Avea un design taiwanez rezistent la apă și o baterie supradimensionată care putea funcționa luni de zile fără a fi încărcată. Cel mai bun dintre toate, nu exista niciun risc ca pagerele să poată fi urmărite vreodată de serviciile de informații ale Israelului. Liderii Hezbollah au fost atât de impresionați încât au cumpărat 5.000 de astfel de pager și au început să le distribuie luptătorilor de nivel mediu și personalului de sprijin în februarie.

Niciunul dintre utilizatori nu a bănuit că poartă o bombă israeliană ingenios fabricată. Și chiar și după ce mii de dispozitive au explodat în Liban și Siria, puțini au apreciat cea mai sinistră caracteristică a pagerelor: o procedură de decriptare în doi pași care asigura că majoritatea utilizatorilor vor ține pagerul cu ambele mâini în momentul detonării.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Potrivit unor oficiali israelieni, americani și din Orientul Mijlociu, până la 3.000 de ofițeri și membri Hezbollah au fost uciși sau mutilați, împreună cu un număr necunoscut de civili, atunci când serviciul de informații israelian Mossad a declanșat dispozitivele de la distanță, la 17 septembrie.

Iranul a lansat marți aproximativ 180 de rachete împotriva Israelului ca represalii pentru atacurile israeliene asupra conducerii Hezbollah și a avertizat cu privire la consecințe și mai dure în cazul escaladării conflictului.

„Rezistența din regiune nu va da înapoi chiar și cu uciderea liderilor săi”, a declarat liderul suprem iranian Ali Khamenei în timpul unei predici de vineri la Teheran.

Ideea operațiunii cu pagerul a apărut în 2022, potrivit oficialilor israelieni din Orientul Mijlociu și americani familiarizați cu evenimentele. Unele părți ale planului au început să prindă contur cu mai bine de un an înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, care a pus regiunea pe calea războiului. A fost o perioadă de liniște relativă la granița de nord a Israelului cu Libanul, marcată de război.

Deoarece liderii Hezbollah erau atenți la un posibil sabotaj, pagerele nu puteau proveni din Israel, Statele Unite sau orice alt aliat al Israelului. Prin urmare, în 2023, grupul a început să primească solicitări pentru achiziționarea în vrac de pagere Apollo de marcă taiwaneză, o marcă bine recunoscută și o linie de produse cu distribuție mondială și fără legături vizibile cu interesele israeliene sau evreiești. Compania taiwaneză nu avea cunoștință de acest plan, au declarat oficialii.

Oferta de vânzare a venit de la un oficial de marketing care avea încredere în Hezbollah și care avea legături cu Apollo. Oficialul de marketing, o femeie a cărei identitate și naționalitate oficialii au refuzat să o dezvăluie, era o fostă reprezentantă de vânzări în Orientul Mijlociu a firmei taiwaneze, care își înființase propria companie și obținuse o licență pentru a vinde o linie de pager care purta marca Apollo. Undeva în 2023, aceasta a oferit Hezbollah o ofertă pentru unul dintre produsele vândute de firma sa: robustul și fiabilul AR924.

La 17 septembrie, în timp ce în cele mai înalte cercuri de securitate națională ale Israelului se dezbătea dacă să-l atace sau nu pe liderul Hezbollah, mii de pagere marca Apollo au sunat sau au vibrat simultan, în Liban și Siria. Pe ecran a apărut o frază scurtă în arabă: „Ați primit un mesaj criptat”, se spunea.

Agenții Hezbollah au urmat întocmai instrucțiunile de verificare a mesajelor codate, apăsând două butoane. Mai puțin de un minut mai târziu, mii de alte pagere au explodat la comandă de la distanță, indiferent dacă utilizatorul și-a atins vreodată dispozitivul.

A doua zi, pe 18 septembrie, sute de pagere au explodat în același mod, omorând și mutilând utilizatori și trecători.

A fost prima dintr-o serie de lovituri îndreptate spre inima unuia dintre cei mai înverșunați inamici ai Israelului. Israelul a lovit din nou, în cartierul general, arsenale și centre logistice ale grupării cu bombe de 2.000 de lire.

Cea mai mare serie de lovituri aeriene a avut loc pe 27 septembrie, la 10 zile după explozia pagerului. Atacul a fost ordonat de Netanyahu în timp ce călătorea la New York pentru un discurs la Națiunile Unite în care a declarat, adresându-se Hezbollah, „Ajunge!”.

„Nu vom accepta o armată teroristă la granița noastră de nord, capabilă să comită un nou masacru în stilul celui din 7 octombrie”, a declarat Netanyahu în discurs.

A doua zi, pe 28 septembrie, Hezbollah a confirmat ceea ce majoritatea lumii știa deja: Nasrallah, liderul înflăcărat al grupării și dușmanul declarat al Israelului, era mort.

Citește și