- Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite a decis că Israelul trebuie să prevină actele de genocid împotriva palestinienilor.
- Un purtător de cuvânt al ministrului de externe, Penny Wong, a declarat că Australia respectă independența CIJ.
- Consiliul Australian pentru Dezvoltare Internațională a îndemnat guvernul să amplifice apelurile pentru o încetare imediată și permanentă a focului în regiune.
Australia este îndemnată să își reconsidere sprijinul acordat guvernului israelian după ce instanța supremă a ONU a ordonat Israelului să ia toate măsurile pentru a preveni genocidul din Gaza, scrie The New Daily. Organizațiile umanitare cu sediul în Australia au salutat decizia provizorie, în timp ce Verzii au cerut guvernului Albanese să impună sancțiuni de tip Magnitsky premierului israelian Netanyahu și cabinetului său.
Advertisment
Peste noapte, Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite a decis că Israelul trebuie să prevină actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii prinși în conflict, dar nu a ordonat o încetare a focului și a cerut grupurilor armate palestiniene să elibereze ostaticii capturați în atacurile din 7 octombrie asupra Israelului.
Liderul Verzilor, Adam Bandt, a cerut guvernelor din întreaga lume să acționeze, inclusiv Australiei. „Implicațiile hotărârii de referință a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) sunt clare: invazia din Gaza trebuie să înceteze, ocupația Palestinei trebuie să ia sfârșit și trebuie prevenit riscul grav de genocid”, a declarat el.
Recomandări
Premierul Anthony Albanese a declarat că Australia nu este parte la procesul intentat de CIJ, care a fost intentat de Africa de Sud. „Ne-am exprimat foarte clar poziția noastră, și anume că fiecare viață umană contează, fie că este israeliană sau palestiniană”, a declarat el sâmbătă reporterilor.
Un purtător de cuvânt al ministrului de externe, Penny Wong, a declarat pentru AAP că Australia respectă independența CIJ și a precizat că deciziile acesteia sunt obligatorii pentru părțile implicate în caz.
„Poziția Australiei a fost clară și consecventă de-a lungul acestei crize. Am îndemnat în mod constant toate părțile implicate în conflict să respecte dreptul umanitar internațional, am pledat pentru accesul umanitar și am cerut ca civilii să fie protejați și ostaticii să fie eliberați”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Consiliul Australian pentru Dezvoltare Internațională a îndemnat guvernul să amplifice apelurile pentru o încetare imediată și permanentă a focului în regiune.
Citește și
- Ministerul Culturii va cumpăra lucrări de artă contemporană. Care este scopul acestor achiziții
- Consiliul General al Capitalei vrea să schimbe stema orașului. De ce ar fi fost aleasă greșit
- Noi probleme de sănătate în familia regală britanică. Sarah Ferguson a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer de piele
Partenerii noștri