• Măsura vine pe fondul unei reapariţii a activităţilor de extremă dreapta în ultimele luni.
  • Interdicţia include comercializarea şi afişarea publică a steagurilor, brăţărilor, tricourilor, insignelor şi publicarea online a simbolurilor.
  • Salutul lui Hitler este, de asemenea, o problemă pe care guvernul o are în vedere.

Afişarea în public a svasticii sau a simbolurilor SS va fi pedepsită cu până la un an de închisoare în Australia. Cu toate acestea, noile legi nu vor include salutul nazist. Simbolurile naziste sunt deja interzise în multe state, dar acest lucru înseamnă că nu vor mai fi permise nicăieri, spune guvernul, conform BBC.

Măsura vine pe fondul unei creșteri a activităţilor de extremă dreapta în ultimele luni. Nu există loc în Australia pentru simboluri care glorifică ororile Holocaustului”, a declarat procurorul general Mark Dreyfus, anunţând noua lege.

Nu vom mai permite oamenilor să profite de pe urma expunerii şi vânzării de obiecte care îi celebrează pe nazişti şi ideologia lor malefică”, a adăugat el. Interdicţia include comercializarea şi afişarea publică a steagurilor, brăţărilor, tricourilor, insignelor şi publicarea online a simbolurilor care promovează ideologia nazistă, a precizat Dreyfus într-un comunicat.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Cu toate acestea, afişarea publică a svasticii naziste şi a simbolurilor SS în scopuri academice, educaţionale, artistice, literare, jurnalistice sau ştiinţifice va fi permisă. Procurorul general a adăugat că legislaţia nu include salutul nazist, deoarece acesta ar putea fi abordat mai bine la nivel local.

Există poliţie pe stradă care se ocupă de comportamente stradale de acest gen şi credem că este mai bine să fie abordat de legile de stat”, a spus el. Victoria şi Queensland au anunţat la începutul acestui an că vor interzice salutul nazist.

Statele australiene lucrează la planuri similare

Dreyfus a declarat că salutul lui Hitler este, de asemenea, o problemă pe care guvernul o are în vedere, dar a spus că guvernul federal al Australiei nu este organul potrivit pentru a se ocupa de acest aspect. Guvernele statelor au mai multă responsabilitate pentru ceea ce s-ar putea numi infracțiuni stradale”, a spus el. Iar legea noastră se referă la afișarea în public și include online … salutul l-am lăsat pentru state”.

El a spus că întregul plan face parte dintr-un efort coordonat cu statele și teritoriile Australiei, toate acestea adoptând legi sau anunțând planuri de a scoate în afara legii simbolurile naziste. El a declarat că normele federale vor completa normele statale și vor asigura că nu vor exista lacune” care să fie exploatate.

O componentă de bază a legii federale planificate din Australia, pe lângă afișarea acestor simboluri, a fost încercarea de a interzice definitiv vânzarea cu scop lucrativ a oricăror articole de îmbrăcăminte, articole sau suveniruri care le poartă, a declarat Dreyfus.

Contravenienții s-ar putea expune la o pedeapsă de până la un an de închisoare, a spus el, adăugând că se vor aplica excepții, inclusiv pentru uz artistic și academic sau pentru uz religios – simbolul svasticii a avut semnificație în hinduism, jainism și budism cu mult înainte ca naziștii să-l coopteze.

Unde mai există interdicții privind simbolurile naziste?

Legile Germaniei și Austriei care restricționează vânzarea și afișarea multor simboluri din epoca nazistă în majoritatea contextelor sunt destul de bine cunoscute la nivel internațional și au fost create atât de învingătorii aliați din cel de-al Doilea Război Mondial, cât și de autoritățile postbelice ale Germaniei de Vest, care vor fi în curând.

Dar restricții comparabile există, de fapt, deși adesea mai puțin extinse, într-o serie de țări din întreaga lume, în special în Europa, inclusiv, dar nu numai, în Franța, Letonia, Ucraina, Rusia, Polonia, Lituania, Ungaria și chiar Brazilia. Câteva dintre aceste țări restricționează în mod similar simbolurile naziste și sovietice. Cu toate acestea, Australia este în curs de a deveni prima țară anglofonă care introduce astfel de legi.

Citește și